Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verplichting gemeente bij gekochte eigen graven


16 november 2012

Vraag nummer: 32725

Mijn tante is 5 jaar geleden overleden. Zij heeft in de jaren 50 een graf gekocht met zover ik kan nagaan een oneindige looptijd. Nu wilt gemeente kosten van onderhoud bij rechthebbende verhalen, kan dit zomaar. Daaraan gekoppeld stelt gemeente dat grafbedekkingen geruimd gaan worden binnen 2 maanden, tegelijkertijd bord plaatsen dat over 1 jaar het graf geruimd gaat worden. Kan en mag dit?

Antwoord:

Geachte heer,

Nee, natuurlijk kan en mag een gemeente niet 'zomaar' kosten van onderhoud bij een rechthebbende in rekening brengen. De vraag is dan in dit geval op grond waarvan de gemeente denkt dat te kunnen doen. Daar schrijft u niets over.

Ook kan een gemeente natuurlijk niet 'zomaar' grafbedekkingen gaan ruimen. Ook hier is het de vraag op grond waarvan de gemeente denkt dat te kunnen doen. Dat moet u nagaan en controleren. De gemeente moet dat duidelijk (schriftelijk) kunnen uitleggen.

Als u de brieven met de onderbouwing van de gemeente niet begrijpt of het er niet mee eens bent, hebt u juridisch advies nodig van iemand die de papieren in deze kwestie bekijkt.
U adviseer u om contact op te nemen met het Juridisch Loket, www.JuridischLoket.nl. Daar kan men verder helpen, als u alle papieren meeneemt. U moet er ook goed op letten op u binnen een bepaalde termijn, vaak 6 weken, bezwaar kunt aantekenen tegen een besluit of rekening van de gemeente. Wacht dan zeker niet tot de laatste dag, maar neem zo snel mogelijk contact op met het Juridisch Loket.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zoals: zijn kinderen verplicht om de uitvaart van hun ouders te betalen?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >