Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verplaatsen van een graf


15 juni 2006

Vraag nummer: 4506  (oude nummer: 8129)

Vorig jaar hebben wij de mogelijkheid gehad om de grafrechten bij te kopen. Dit hebben wij niet gedaan maar andere famieleden hebben dit wel gedaan. Op de begraafplaats liggen mijn vader en mijn zoon samen. Nu gaat de gemeente het gehele graf verplaatsen naar een andere lokatie. Nu hebben wij de grafrechten niet bijgekocht omdat wij het af wilde sluiten. Mijn zuster heeft toen wel de grafrechten betaald vanwege dat mijn vader daar bijlag kon ik daar niets tegen doen. Wij wilden echter ook dat de naam van mijn zoon van de steen verwijderd zou worden, maar dit hebben ze niet gedaan. Dus de oude steen is vervangen door een nieuwe steen waar beide namen van zowel van mijn vader( waar ik geen probleem me heb) als van mijn zoon Echter dit hadden wij gevraagd om deze naam niet meer te vermelden op de steen. Helaas is dit niet gebeurd. Nu wil de gemeente de graven verplaatsen naar een andere lokatie op het kerkhof. Nu wil ik echter dat mijn zoon niet meegaat naar een andere lokatie, maar wat kan ik hiermee en wat zijn mijn rechten. Kan ik eisen dat ze van mijn zoon zijn kist afblijven, zodat ik deze evntueeel zelf kan laten cremeren.

Antwoord:

Geachte heer,

Toen u besloot om het graf niet meer te verlengen, hebt u feitelijk en juridisch uw rechten opgegeven.
U had niet met een verplaatsing van het graf in hoeven stemmen, als de gemeente dat wilde, maar u had alleen zeggenschap zolang u de grafrechten betaalde. Nadat u uw beurt voorbij hebt laten gaan, is het afgelopen.
Idem de zeggenschap over wat er op de grafsteen staat: betaalt u geen verlenging meer, dan hebt u er geen zeggenchap over.
Idem de mogelijkheid om de stoffelijke resten van uw zoon te laten cremeren: dat had u kunnen besluiten toen u nog rechten op het graf had. Maar nu u de rechten niet verlengd hebt, hebt u het risico genomen dat een andere persoon de rechten zou kunnen krijgen. En nu beslist dus de nieuwe rechthebbende of die wel of geen crematie toestaat.

Het is wat cru om te zeggen, maar juridisch is het een kwestie van "Opgestaan, plaats vergaan". Als u iets anders had gewild, of had willen voorkomen dat iemand anders iets zou kunnen doen wat u niet wilde, dan had u dat moeten doen in de tijd dat u de rechten op het graf had. Of u had zelf de rechten moeten verlengen. U hebt nu geen rechten meer en kunt niets meer eisen.

Zie ook vragen in de sub-rubriek 'Opgraven en herbegraven'.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >