Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlenging van grafrecht ook per jaar?


15 juni 2008

Vraag nummer: 5496  (oude nummer: 10889)

Geachte Heer,

Maximaal verlenging van een graf is 10 jaar ? en wat is de minimalen verlenging ?
Mijn vader moet een keus maken of hij het graf van zijn vader en moeder nog wil verlengen en dat is zeggen ze 10 jaar voor 1200 euro en dat isheel veel geld als je dat alleen moet betalen.
Mijn vader is zelf al 75 jaar en zijn gezondheid is niet zo best dus hij heeft zoiets van ik wil het graf niet laten opruimen maar ik wil het verlengen voor 1 jaar en dan als zijn gezondheid goed is weer een jaar dus dit per jaar bekijken.
Van mijn schoonouders heb ik gehoord dat zij dit zo voor hun ouders doen.
Dus dan kan dit toch ?

Groetjes van Berty Arts

Antwoord:

Geachte heer,

Begraafplaatsen maken zelf hun eigen voorschriften voor het uitgeven en verlengen van grafrechten. Bij een bestaand graf is het wettelijk toegestaan om het voor maximaal 10 jaar te verlengen. Veel begraafplaatsen houden die termijn ook standaard aan, omdat men de adminstratieve rompslomp en extra kosten van bijvoorbeeld jaarlijks betalen wil vermijden. Dat komt vaak op enkele tientjes, wegens het eerst aanschrijven óf men wil verlengen, dan rekening sturen en dan de betaling administratief verwerken.

Bij gemeenten is het een complicatie dat de ´rekening´ formeel een belastingaanslag is. Men kan niet vrijblijvend een aanslag sturen onder het motto 'Kijk maar of u nog wilt verlengen en betalen'. Aan een aanslag zit men juridisch vast, een belasting móet betaald worden. Daarom vraagt men tevoren of men die kan sturen. Dat is dus extra werk. Euro 1.200,- voor 10 jaar is veel geld, maar ligt onder het landelijke gemiddelde tarief. Als men echter jaarlijks zou moeten innen zou het jaartarief objectief zakelijk gezien wel iets van 160,- moeten kosten. Daarom is tien jaar voor alle partijen relatief makkelijker en goedkoper.
Bij kerkelijke begraafplaatsen, waar de rekening geen belasting is, ligt het vaak eenvoudiger.

Uw vader kan natuurlijk die begraafplaats vragen of hij ook per jaar kan verlengen. Misschien staat men het toe, misschien ook niet. Men is in ieder geval niet verplicht om het toe te staan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >