Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlenging met 5 jaar


9 maart 2009

Vraag nummer: 6260  (oude nummer: 12459)

Geachte heer van der Putten,

Als kerkhofbeheerder ben ik benaderd door een echtpaar, beiden de 80 gepasseerd, met de volgende vraag:
Hun zoon is in 1989 bij ons begraven met grafrecht, in hun bezit ,voor 20 jaar en vezoeken de rechten, die in juli aflopen, gezien hun leeftijd en gezondheid, dan voor hoogstens 5 jaar, liever nog per jaar of per twee jaar te verlengen.
Zij hebben verder geen nabestaanden. Is dit wettelijk toegestaan? of moeten we toch absoluut 10 jaar aanhouden, wat voor hun ook financieel niet gemakkelijk is op te brengen.

Vriendelijke groet,
Adriaan de Jongh

Antwoord:

Geachte heer,

Het is wettelijk niet toegestaan om een graf dat in 1989 voor 20 jaar is uitgegeven, eerder dan in 2008/2009 te verlengen. Men mag het doen een jaar voor afloop van de termijn. Nu zou het dus mogen.
Maar ik begrijp van u dat u standaard met 10 jaar verlengt en dat het echtpaar liever met 5 jaar verlengt, of nog korter.
Het verlengen met 5 jaar of jaarlijks, is op dit moment wettelijk mogelijk. De wet zegt alleen dat men niet langer dan voor 10 jaar mag verlengen, maar het mag wel korter.
U hebt er blijkbaar geen regeling voor, maar ik meen dat er geen enkel bezwaar is om toch voor een kortere periode te verlengen. Men mag best een beetje rekening houden met de persoonlijke omstandigheden van mensen, zolang het niet onwettig is.

In de toekomst zal er echter een probleem ontstaan, als men jaarlijks zou willen verlengen. Volgens een wetswijziging die er aan zit te komen, is verlengen met 5 jaar voortaan het minimum en met 20 jaar het maximum.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE