Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlenging huurtermijn telkens tot 20 jaar na begraving (mag niet)


16 januari 2004

Vraag nummer: 2803  (oude nummer: 3784)

Geachte mr. van der Putten,

Ik heb de administratie overgenomen van een gemeentelijke begraafplaats. Een eigen graf wordt hier uitgegeven voor de duur van 20 jaar. Van mijn voorganger heb ik begrepen dat bij een tweede begraving deze termijn wordt verlengd, zodanig dat de totale huurtermijn weer 20 jaar wordt. Bv. bij een tweede begraving na 4 jaar bijbetaling van 4 jaar huur, na 16 jaar bijbetaling van 16 jaar huur. Volgens mij is dit echter niet correct.
Kunt u mij hier verder mee helpen?

Vr. gr.
J. Rood

Antwoord:

Geachte heer Rood,

Het is inderdaad niet correct. Men mag op grond van artikel 28, lid 1, Wet op de lijkbezorging alleen met maximaal 10 jaar vooruit verlengen.
Zie vele vragen in de sub-rubrieken 'Eigen graf' en 'Voorschriften/ verordening', o.a. vraag 485 'Contractduur en verlengen grafrechten 2 (met rekenvoorbeelden)'.

Overigens is de kans groot dat de beheersverordening van de gemeente op dit punt onjuist is. Uw voorganger zal het waarschijnlijk niet op eigen houtje zo gedaan hebben.

mr W.G.H.M. van der Putten

PS Ik heb zojuist de beheersverordening van uw gemeente uit 1991 in mijn archief gevonden. Daar staat het wél correct in. Ook in de legesverordening staat het goed: alleen verlengen met 10 jaar. Uw voorganger heeft dus in afwijking van de verordening gehandeld. Maar hij niet alleen, want blijkbaar heeft de afdeling Financiën zich óók niet aan de eigen legesverordening gehouden.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE