Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlenging grafrechten (slechts 16 dagen te weinig)


15 maart 2022

Vraag nummer: 64570

Meneer is begraven op 28/2/2002. Mevrouw heeft een graf naast hem gereserveerd. Op 28/2/2022 zijn beide graven voor 10 jaar verlengd. Mevrouw wordt nu begraven op 16/3/2022. Haar grafrechten lopen dus af op 28/2/2032. 16 dagen te kort om aan de 10 jaar grafrust te voldoen. Volgens de begraafplaats moet ik haar graf daarom daarna weer met 10 jaar verlengen. Geldt hier niet de andersom regel? Mevrouw wordt begraven op 16/3/2022. 16/3/2032 verloopt haar grafrust. Er is al betaald tot 28/2/2032, dus ik moet 16 dagen bijbetalen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het werkt niet zo dat u 16 dagen bij mag of moet betalen. Het werkt zo dat omdat u 16 dagen te kort komt, er nu 10 jaar verlengd moet worden.

Een begraafplaats heeft regels voor verlengingen in haar beheersverordening of beheersreglement. Meestal hanteert men standaard 10 jaar.

Ik heb er zelf ook mee te maken. Ik heb net de papieren voor mij liggen, omdat de post net is geweest. Het grafrecht loopt tot 29 december 2031, maar medio januari is iemand in het graf begraven. Dan is de termijn 3 weken te kort en moet er 10 jaar bijgekocht worden tot 29 december 2041. Ik vind dat zelf ook jammer, maar om andere redenen.

Bovendien is het zo dat in artikel 28 van de Wet op de lijkbezorging is bepaald dat de minimale termijn voor verlenging van een grafrecht 5 jaar is. Al zou de begraafplaats een kortere termijn willen hanteren, dan mag het nog niet. 5 jaar is altijd het minimum.

Ik weet niet of u familie van de overledene bent of uitvaartverzorger of een andere betrokkene. Blijkbaar vindt u deze regeling te streng. Maar men moet ergens een grens trekken en die grens is 10 jaar. Geen dag korter of langer.
Er zijn ook families die graag een lange termijn zouden willen verlengen en die nu bijna 20 jaar grafrust voor mevrouw kunnen realiseren. Soms is het ook zo dat een verzekering nog de kosten van zo'n soort verlenging betaalt. Men krijgt dan bijna 10 jaar vergoed, die men anders niet zou hebben.

Stel dat er een recht zou zijn om een paar dagen of een paar weken te smokkelen, dan kan dat ook de andere kant op werken. Dan kan de begraafplaats daar ook een beroep op doen en soms nabestaanden een rekening voor verlenging sturen die ze formeel niet nodig hebben. Omdat er nog 10 jaar en een maand grafrecht is, bijvoorbeeld. Dan zou men waarschijnlijk niet blij zijn als de begraafplaatshouder zou zeggen "Dat vinden wij te kort. Ach, het is maar een paar dagen, wat zeur je nou. Wij vinden een verlenging wel nodig". Om partijen voor elkaar te beschermen, is het verstandig om een duidelijke grens te hanteren en daar geen uitzonderingen op te maken, zeker als dat volgens de wet niet mag.

Alles heeft voor- en nadelen.
Als de familie geen langere termijn wenste, heeft de familie nu pech.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >