Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlenging grafrechten; hoe lang?


3 oktober 2009

Vraag nummer: 6931  (oude nummer: 13974)

hoelang kunnen grafrechten verlengd worden, is dit per gemeente verschillend?
Is bv 30 jaar niet meer gebruikelijk?5 jaar grafrechten lopen bijna af,intussen heb ik wel info opgevraagd ,maar het is nu weekend,het houdt me wel bezig,met dank voor uw antwoord en vriendelijke groeten

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Uitvaart.nl staat ook in het weekeinde tot uw beschikking.

Het is wettelijk nu zo geregeld, dat een begraafplaatshouder bestaande grafrechten met maximaal 10 jaar mag verlengen. Maar als de volgende 10 jaar (bijna) om zijn, mag er weer met maximaal 10 jaar verlengd worden. Er kan oneindig vaak verlengd worden, maar dus alleen in stapjes van 10 jaar.
Als iemand in 1 keer een langere termijn wil regelen, kan hij bijvoorbeeld Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl) inschakelen; die verzorgt dan in de toekomst telkens de 10-jaarlijkse verlengingen. Dat kan trouwens voordeliger zijn dan het zelf telkens blijven doen, omdat men bij langere termijnen kortingen krijgt.

Deze regels zijn voor alle begraafplaatshouders, zowel gemeenten als kerkgenootschappen of stichtingen, hetzelfde.

Vermoedelijk wordt per 1 januari 2010 de wettelijke regeling inzake verlengingen gewijzigd. Begraafplaatsen kunnen dan verlengingen tussen de 5 en 20 jaar aanbieden. Maar telkens niet korter dan 5 jaar en niet langer dan 20 jaar. Begraafplaatshouders kunnen dan zelf beslissen welke termijnen ze hanteren, maar alleen tussen deze wettelijke bandbreedtes.

Als een graf nieuw wordt uitgegeven, kan een begraafplaats wel allerlei verschillende termijnen aanbieden. De meest gebruikelijke termijn voor een eigen graf is 20 jaar.

Dit zijn wat vreemde regelingen, maar ja, die worden vastgesteld door de Tweede Kamer. En daar is logica soms ver te zoeken.

U kunt een eigen graf in elk geval verlengen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE