Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlenging grafrecht (wat als verlenging niet betaald wordt?)


7 november 2004

Vraag nummer: 3444  (oude nummer: 4895)

mijn schoonouders hebben 30 jaar geleden in Borculo op de algemene begraafplaats in Geesteren een graf gekocht. deze termijn vervalt in 2005. wij krijgen nu een brief dat wij het grafrecht kunnen verlengen met 10 jaar, echter tegen een prijs van €935,-- Nu is onze vraag, wat is het verschil als wij het wel en als wij het niet doen. naar onze mening is er geen verschil, aangezien de begraafplaats nog lang niet vol is en het onderhoud algemeen gebeurd. Dus voor ons lijkt die €935 weggegooid geld. kunt u hier duidelijkheid over verschaffen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het antwoord lijkt mij eenvoudig: als u de verlenging niet betaalt, vervalt het grafrecht en verdwijnt het graf. Men zal eerst het monument weghalen en later, waarschijnlijk pas jaren later, de inhoud van het graf.

Denkt u dat het graf(monument) gewoon blijft liggen als u niet betaalt? Is sommige plaatsen is dat inderdaad wel zo, soms zelfs jarenlang, maar op een gegeven moment wordt het weggehaald. Begraafplaatshouders laten tegenwoordig minder makkelijk een monument staan, omdat men wettelijk aansprakelijk is voor het monument als er geen rechthebbende op het graf meer is. Dat risico wil men meestal niet lopen.

Als u niet betaalt, neemt u zelf de gok of het graf zo nog 3 maanden of 3 jaar blijft bestaan of niet.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE