Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlenging grafrecht of nieuwe uitgifte


25 juni 2010

Vraag nummer: 7609  (oude nummer: 15856)

In 1988 is het grafrecht verlopen. Destijds is de rechthebbende aangeschreven maar die wenste niet te verlengen (overledene betrof een tante). Daarna is een kleinzoon aangeschreven begin januari 1990. Hier is geen reaktie op gekomen. Er zit een wel een papier in het dossier waar het adres van de schoondochter op vermeld staat en dat de zoon van de overledene eind januari 1990 is overleden (Doorgegeven door aangeschreven kleinzoon? Dit is niet duidelijk). In september 1990 wordt de schoondochter van overledene aangeschreven over verlenging van het grafrecht. Hier is geen reaktie op gekomen, maar het graf is ook nog steeds niet geruimd. Nu komt een kleinzoon van overledene (ander dan die aangeschreven was in 1990) met het verzoek de grafrechten te verlengen. Betreft het nu een nieuwe uitgifte en dus uitgifte voor 20 jaar of kan het gezien worden als een verlenging omdat het graf nog niet geruimd is?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dit is geen verlenging, maar een nieuwe uitgifte van het graf, ingaande 2010.

Een probleem van verlenging met terugwerkende kracht is dat de heffingsverordeningen van gemeenten er gewoonlijk niet in voorzien. Een gemeente heeft dus geen recht om kosten te vragen en de betaling af te dwingen.
De familie heeft in dit geval 22 jaar het risico gelopen dat het graf 'plotsklaps' geruimd had kunnen blijken te zijn.
Maar vaak zijn nabestaanden gevoelsmatig ook niet bereid om met terugwerkende kracht te betalen. Mede omdat voor het gevoel niet alleen de aanvrager zelf maar ook andere nabestaanden er van geprofiteerd hebben, terwijl de aanvrager dan alleen voor de kosten zou moeten opkomen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE