Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlenging grafrecht betalen; klopt dat?


29 juli 2013

Vraag nummer: 35195

Mijn vader heeft in 1992 grafrechten gekocht voor een periode van 20 jaar. In 2012 heeft hij e.e.a. verlengd voor een periode van 5 jaar.
Dit met in gedachte als men overlijdt het graf de eerstvolgende 10 jaar niet geroerd mag worden, en er dus geen grafrechten betaald hoeven te worden.
Mijn moeder is recent overleden. De rekening van de beheerder van het kerkhof geeft nu aan dat wij grafrechten dienen te betalen tot en met het jaar 2034. Het te betalen bedrag geeft een verrekening aan met de reeds betaalde grafrechten over de afgelopen vijf jaar.
Klopt de redenatie van de beheerder?

Antwoord:

Geachte heer,

In ieder geval klopt niet de redenering van uw vader dat als men een graf voor 5 jaar verlengt, men vervolgens bij een begrafenis 5 jaar grafrust cadeau krijgt omdat het graf in de komende 10 jaar toch niet geroerd mag worden.
Voor de bijzetting van een overledene in een graf, waarvan de betaald termijn niet meer voldoende is om de termijn van grafrust van 10 jaar te dekken, mag de begraafplaatshouder betaling van een verlenging eisen.

Echter, voor welke termijn verlengd mag of moet worden, kan ik zo niet zeggen. Elke begraafplaatshouder is namelijk vrij om daar eigen regels voor te hanteren, binnen wettelijke grensen (tussen 5 en 20 jaar). U schrijft niet om welke begraafplaats het gaat. Dan kan ik ook niet kijken of die begraafplaats haar eigen regels juist hanteert, als men die regels op internet heeft staan.

U kunt de beheerder natuurlijk in ieder geval vragen naar de regels in de beheersverordening of het beheersreglement, waar uit blijkt welke verlenging aan de orde is. Logisch zou zijn een verlenging tot en met juli 2023. Afgerond zou een verlenging tot 1-1-2024 ook logisch zijn. Een verlenging tot en met het jaar 2034 klinkt niet logisch.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over een nieuwe wettelijke regeling voor het eigendom van grafmonumenten per 1 maart 2011:TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE