Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlengen van grafrechten


7 april 2017

Vraag nummer: 50391

Geachte heer Van der Putten.

Ik heb een paar vragen over verlenging van de grafrechten.

1) Hoeveel maanden van tevoren is de eigenaar / beheerder van een kerkhof verplicht om aan de rechthebbende te melden dat de grafrechten van een bepaald graf gaan verlopen verlopen.

2) Moet de beheerder dan bij het melden ook gelijk aangeven wat het nieuwe tarief voor de komende 10 jaar is of mag dit ook op een later tijdstip.

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Gr,
Tonnie

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De exploitant van een begraafplaats moet minstens 12 maanden en mag maximaal 24 maanden tevoren laten weten dat de rechten van een particulier graf verlopen. Hij is verplicht om een verlenging aan te bieden.

Er zijn geen regels voor het mededelen van het dan te rekenen tarief.
Sommige begraafplaatshouders geven de mogelijkheid om een jaar tevoren te verlengen tegen het om dat moment geldende tarief. Dat is dan waarschijnlijk een kleine korting op het tarief dat een jaar later zal gelden, omdat tarieven meestal jaarlijks een beetje stijgen.
Sommige begraafplaatshouders noteren eerst alleen de belangstelling om te verlengen en sturen dan 1 maand voor de datum van verlenging een nota voor het dan geldende tarief.
Als men 1 of 2 jaar tevoren de verlenging aanbiedt, kan men niet altijd zeggen wat het tarief zal worden, maar alleen een indicatie geven. Bij gemeenten is het zo dat de gemeenteraad in november of december de tarieven vaststelt per de komende 1 januari. Ambtenaren en het college van burgemeester en wethouders kunnen dan niet 1 of 2 jaar tevoren met zekerheid zeggen wat het tarief zal worden. Bij gemeenten zijn de tarieven belastingen, waar men geen afwijkende afspraken voor kan maken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >