Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlengen van grafrecht (wanneer mag en moet het wel of niet?)


19 maart 2023

Vraag nummer: 66296

In 2020 hebben we het graf van mijn vader dat liep tot 2031 verlengd met 10 jaar dus tot 2041. Nu wilde we op andere begraafplaats het graf van mijn schoonvader dat loopt tot 2042 verlengen omdat daar, naast mijn schoonmoeder na haar overlijden nog een kind na haar overlijden begraven zal worden. De begraafplaats reageert echter met: "Zoals gemeld in artikel 28 lid 1 van de wet op de lijkbezorging. Grafrecht kunnen worden verlengd tussen de 5 en 20 jaar. Niet meer. Na deze verlenging is dat dan weer mogelijk om het grafrecht te verlengen
Verlenging in verband met een bijzetting om de termijn van grafrust te garanderen wordt gezien als een uitzondering. Dan wordt bij de bijzetting het grachtrecht verlengd tot het einde van de grafrust van 10 jaar.
Stel: in uw graf RB-27A-034 wordt iemand bijgezet op 1-1-2040, dan dient bij de bijzetting direct te worden verlengd van 22-11-2042 (einde grafrecht) tot 1-1-2050 (einde grafrust 10 jaar)". Mijn vraag is of dit een juiste uitleg van de wet is of dat er uitzonderingen zijn en of u enig idee heeft waarom de andere bedraagfsplaats in 2020 anders handelt ? Alvast dank.

Antwoord:

Geachte heer,

De begraafplaats waar uw vader begraven is, handelde met de verlenging in 2020 in strijd met de wet. De begraafplaats had de gebruiksrechten van het graf pas in de periode 2029-2031 mogen verlengen (vanaf 2031).

De begraafplaats waar uw schoonvader begraven is, houdt zich wel aan de wet.

De wettelijke regeling houdt in dat grafrechten 2 jaar voor de einddatum van het grafrecht verlengd mogen worden. Dat houdt in: je mag eerder de afspraken maken, maar de verlenging gaat natuurlijk vanaf de einddatum in. Je hoeft niet een jaar of een paar maanden dubbel te betalen.

De enige uitzondering op deze wettelijke regeling is, als de wettelijke termijn van grafrust van 10 jaar langer zou lopen dan de einddatum van het lopende grafrecht. Een voorbeeld: iemand overlijdt op 1 maart 2023, maar de grafrechten lopen tot 1 augustus 2031. Dan is de resterende termijn van het grafrecht korter dan 10 jaar en moeten/mogen de grafrechten verlengd worden.
Stel dat iemand overlijdt op 1 maart 2023 en dat de grafrechten lopen tot 1 oktober 2033. Dan zijn de rechten langer dan 10 jaar. Dan hoeven en mogen de rechten niet verlengd te worden. Althans niet eerder dan 2 jaar (2 x 12 maanden) voor 1 oktober 2033.

Families die langer vooruit grafrechten willen verlengen, bijvoorbeeld omdat dat een wens van de overledene was en er nu geld uit de nalatenschap beschikbaar is, kunnen dat regelen via de stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >