Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlengen grafrechten 10 jaar verplicht vooruit betalen?


2 september 2011

Vraag nummer: 25861

Hallo, volgend jaar moet ik de grafrechten verlengen voor het graf van mijn moeder.Ben ik verplicht om dit 10 jaar vooruit te betalen?
Ik kan dit nl. niet betalen.Of is er ook een mogelijkheid om dit jaarlijks te doen?
vriendelijke groet,Marian van Cuijck

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Begraafplaatsen mogen hun eigen regels hanteren voor wat betreft het verlengen van grafrechten. Mits zij binnen de wettelijke grenzen blijven. Dat is minimaal 5 jaar en maximaal 20 jaar per verlenging. De meeste begraafplaatsen hanteren van oudsher 10 jaar.

Dat er voor verlenging een bepaalde termijn is, wil nog niet per se zeggen dat die termijn in 1 keer betaald moet worden. Het is wel logisch om bij aanvang te betalen. Wettelijk gezien is echter spreiding van betaling mogelijk. Maar of de eigenaar van de begraafplaats gespreide betaling toestaat, moet u daar navragen. Vaak is het wel mogelijk om gespreid over het jaar te betalen, maar niet bijvoorbeeld elk jaar 1/10e deel.

Als het om een gemeentelijke begraafplaats gaat en het college van burgemeester en wethouders geen gespreide betaling toestaat, adviseer ik u om een brief aan de gemeenteraad te schrijven. De leden van de gemeenteraad beslissen immers over de regels voor gespreide betaling. Zij kunnen de regeling veranderen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >