Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verkoop grafrechten (beperken; alleen voor mensen van 70 jaar of ouder)


1 februari 2005

Vraag nummer: 3646  (oude nummer: 5503)

Mensen willen vroegtijdig, voordat men het graf direct nodig heeft, zich een graf reserveren en kopen.
Wij hebben niet veel ruimte op onze begraafplaats en de flexibiliteit wordt door zeer vroegtijdig verkochte graven gehinderd. wij stellen voor om geen graven in deze omstandigheid meer te verkopen aan mensen jonger dan 70 jaar. Wij moeten dan zelf die plaats onderhouden - er ligt soms nog een steen van een vervallen graf - totdat het graf effectief in gebruik is genomen.
Kunt u adviseren hoe en waar dat in het reglement vast te leggen. En kan dat?
Bij voorbaat dank voor uw advies
Namens de Protestantse Gemeente te Warmond, beheerder van de begraafplaats De Oude Toren

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, dat kan. En meer dan dat, het is zelfs heel verstandig.
Toevallig had ik vorige week contact met de consulent van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen, over een vergelijkbare vraag. Ze wilde er iets over schrijven in het vakblad voor begraafplaatsen. Ik heb haar toen enkele voorbeelden uit mijn praktijk gegeven.

Mensen willen soms zekerheid over het hebben van een graf op een geliefde begraafplaats zoals de uwe, dus ik begrijp die vraag wel. En mensen willen die soms voor hun 65e kopen en betalen, omdat dat financieel beter uitkomt. Welnu, er zijn mogelijkheden om de wensen van dit soort mensen en van uw begraafplaats te combineren. Mensen kunnen het financiƫle deel regelen en afspraken maken met bijvoorbeeld de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl), die zorgt dat het graf wordt betaald en geleverd op het moment van overlijden. Mensen hebben eerder hun fiscale aftrek en anderzijds heeft de begraafplaats alle flexibiliteit om een graf alleen uit te geven op een plaats waar dat op dat moment vanuit beheersoogpunt het beste is.


Ik weet niet of u LOB-lid bent en het blad krijgt. Maar ach, ik beschik over uw reglement; ik zal er even naar kijken en u een tekstvoorstelletje sturen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

1 februari 2005

Aanvulling:
Ik heb in uw reglement gekeken en meen dat bij artikel 9, onder 'Eigen graven' het volgende punt 10 kan worden toegevoegd: "Graven worden uitsluitend uitgegeven voor directe begraving, tenzij de aanvrager 70 jaar of ouder is."

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE