Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verandering urnenveld Willemstad (4) (grote tekortkomingen beheersreglement)


7 december 2019

Vraag nummer: 59441

Geachte heer van der Putten,

de communicatie met het bestuur verloopt zeer stroperig. Men wil tot op heden niet schriftelijk reageren op de klacht die wij reeds ruime tijd geleden hebben ingediend en ook is er geen enkel zicht op het opmaken van een overeenkomst.
Merkwaardig, daar de bestuursvoorzitter een advocatenkantoor runt. De factuur en een tarieflijst uit 2003/04 zijn blijkbaar ook niet meer voorhanden.
Wat kunt u ons adviseren te doen?

Vriendelijke groet,

Niek de Groot

Antwoord:

Geachte heer De Groot,

Een advies in deze kwestie is lastig te geven.

Normaal zou ik denken aan een klacht bij de Ombudsman uitvaartwezen. Dat is een snelle en goedkoper procedure en de Ombudsman heeft verstand van de materie. Dat zijn allemaal voordelen.
Maar - ik heb het even voor u nagekeken - deze begraafplaats is niet aangesloten bij een brancheorganisatie voor begraafplaatsen waardoor de Ombudsman niet bevoegd is.

Ik zie dan nog drie mogelijkheden.

1. U kunt besluiten om de gang van zaken zoals die was en is te accepteren. Er zijn wel meer begraafplaatsen waar amateurisme en onwetendheid voorkomen, maar niet in zo'n ernstige mate als hier.
Er bestaan geen graven met uitsluitende grafrechten op deze begraafplaats, en ik zie ook geen regeling voor algemene graven. Dat betekent dat de wettelijke bescherming van iedereen die hier begraven is, gelijk is aan die van mensen die op willekeurige plaatsen in Nederland begraven zijn, op de heide, in de berm van de weg of waar dan ook.
Dat men meent de grafbedekking en indeling van (urnen)graven en een (urnen)grafveld naar eigen goeddunken te kunnen veranderen, is een duidelijk teken van onwetendheid. Ik heb geen enkele reden om uit te gaan van opzet, maar zoiets kan natuurlijk absoluut niet. Tenzij er een bepaald voorbehoud in een overeenkomst is gemaakt. Maar er zijn geen overeenkomsten, vertelt men u. Dan heeft de begraafplaats juridisch geen enkel recht. Maar ook nabestaanden hebben geen rechten. Want er is zonder overeenkomst niemand die rechthebbende van een graf is en die tegen fouten, vergissingen of wanbeleid in het geweer kan komen.

2. U kunt denken aan een rechtszaak, maar een rechtszaak beginnen heeft geen enkele zin, want mensen die gewoon niet begrijpen wat ze eigenlijk zouden moeten doen, zullen het ook met een vonnis niet begrijpen.
Hier worden de wet en het recht met betrekking tot begraven en grafrechten met voeten getreden. Elementaire zaken zijn niet geregeld: er zijn geen geldige grafrechten en er zijn geen rechthebbenden.
Dan heeft de rechtspraak ook geen handvat. De rechtspraak gaat er van uit dat er een juridische basis is, maar die is er niet.

3. U kunt de asbus van uw vader ook opvragen en hem dan op een meer professioneel opererende begraafplaats begraven of bijzetten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Dit is de vierde vraag in de reeks vragen nummer 58869 'Verandering urnenveld (Willemstad) (1)', vraag nummer 58910, vervolgens vraag nummer 59401.
Tot slot kwam vraag nummer 59442 'Verandering urnenveld Willemstad (5) (grote tekortkomingen beheersreglement)'.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE