Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verandererde benaming 'eeuwigdurend' > 'onbeperkte tijd'


29 mei 2018

Vraag nummer: 55141

Geachte dame/heer
Ik heb de onderstaande vraag.
Op de begraafplaats zijn een aantal graven die grafrechten hebben voor onbepaalde tijd (schrijftaal) c.q. eeuwigdurend (spreektaal) incl. onderhoud.
Dit is vastgelegd in een overeenkomst. Nu stelt de kerkenraad dat we niet meer spreken van eeuwigdurende graven maar van graven voor onbeperkte tijd.
Is dit een nieuwe formulering?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

In de wetgeving en in verordeningen en reglementen werd altijd, al eeuwen lang, altijd gesproken over graven 'voor bepaalde tijd'. Dat betekent zoiets als 'zolang als dat het kan'. Zie bijvoorbeeld artikel 28, eerste lid, tweede volzin, van de Wet op de lijkbezorging: "Het (graf)recht kan voor onbepaalde tijd of voor een bepaalde tijd van ten minste tien jaar worden verleend".

In wetten en dergelijke officiƫle documenten werd nooit gesproken over 'eeuwigdurende graven' omdat natuurlijk niemand dat kan garanderen en controleren.

Waar misschien in overeenkomsten wel eens werd gesproken over 'eeuwige graven', is dat eigenlijk een soort juridisch amateurisme.

Mij lijkt het heel verstandig van de kerkenraad om niet meer spreken van eeuwigdurende graven maar van graven voor onbepaalde tijd. Dat is veel realistischer en juridisch correct.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Tot 3 juni 2018 hebben veel begraafplaatsen Open dagen, waarbij op bijzonderheden van de begraafplaats wordt geattendeerd, zoals grafkunst. Zie www.WeekvandeBegraafplaats.nl.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE