Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vader wil graf voor eeuwig


20 juli 2007

Vraag nummer: 4885  (oude nummer: 9493)

mijn vader wil begraven worden en nooit geschud worden. zolang de aarde bestaat blijven liggen, onaangeroerd. waar kan dit?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In Nederland kan het onaangeroerd blijven liggen van een graf zolang de aarde blijft bestaan, nergens gegarandeerd worden. Ik denk elders in de wereld ook niet.

Maar ik denk dat er een beetje een onrealistisch beeld is. Want wat is een graf en wat is er in een graf? Na verloop van tijd wordt elk begraven stoffelijk overschot geheel opgenomen in de aarde. Dat men bijvoorbeeld soms 1000 jaar oude veenlijken vindt, zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen. Maar op de meeste begraafplaatsen, en zeker de moderne met goed zand en goede afwatering e.d., treft men na verloop van tijd gewoon niets meer aan.

Een van de weinige begraafplaatsen die belooft een graf dat voor 100 jaar wordt uitgegeven, na die 100 jaar niet te schudden en onaangeroerd te laten, is de begraafplaats Bergerbos (www.natuurbegraafplaats.nl).

Een instantie die graven voor onbepaalde tijd (zo lang mogelijk) in stand houdt, is de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl). Dat kan in principe op elke begraafplaats in Nederland.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE