Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitruilen van grafrechten tussen graven


19 februari 2018

Vraag nummer: 53868

Wij hebben een verzoek gekregen.
Iemand heeft in 2014 een grafrecht voor onbepaalde tijd overgenomen (graf I). Van deze persoon liggen ook zijn ouders bij ons begraven waarbij de grafrechten bij zijn broer lagen die afstand heeft gedaan (graf II, voor bepaalde tijd). Meneer kan hier dus een nieuw grafrecht op vestigen waarbij we dan het monument ook door hem laten overnemen (coulance want het zijn zijn ouders). Nu wil hij het graf voor onbepaalde tijd, graf I inwisselen voor graf II, zodat hij dat gratis heeft en voor onbepaalde tijd.
Wij hebben dit verzoek afgewezen maar nu hij het via de wethouder spelen. Zijn hier wettelijk bepalingen voor?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Juridisch is het niet mogelijk om de rechten van verschillende graven uit te ruilen. Het uitsluitend grafrecht is echt gebonden aan de locatie. Dat is de aard van het recht.
Rechten van een ander graf op een nieuw graf van toepassing laten zijn, is in strijd met de beheersverordening en heffingenverordening. Voor graf II komt het neer op het vestigen van rechten voor onbepaalde tijd op een nieuw graf, wat volgens de verordening niet kan.

Iemand kan ook niet tegen de gemeente zeggen: ik heb op lokatie A een recht van opstal of een recht van overpad. Ik heb dat liever 500 meter verderop op locatie B, dus dat moet je maar omruilen. Dat kan niet. Men kan wel een nieuw recht op locatie A vestigen, maar dat kost waarschijnlijk geld.

Ik zie al voor me dat er mensen zijn met oude graven in de familie die opeens grafrechten gaan uitruilen. Op bepaalde begraafplaatsen zou dan bijna niemand meer een nieuw graf hoeven kopen. Je 'leent' dan voortdurend rechten van andere graven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE