Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Tweemaal grafrecht betalen (Heerenveen)


19 januari 2017

Vraag nummer: 49136

In augustus 2016 is mijn vader begraven op de begraafplaats Schoterhof te Heerenveen. Hij is begraven in de 2e verdieping, zodat mijn moeder daar nog boven kan als het zo ver is.
Het is één graf. Groot was mijn verbazing toen ik van de gemeente een rekening kreeg voor een dubbel graf, met echter één grafnummer. De tarieventabel van hun verordening vermeld één tarief voor één graf. Hoe kan de gemeente dan een dubbel tarief in rekening brengen? Het zijn er geen twee naast elkaar, maar het is één graf waarin ik twee lijken kan begraven. Zit de gemeente hier fout?

Antwoord:

Geachte heer,

Ik weet niet precies wat u bedoelt. Voor het verlenen van het uitsluitend recht op een graf (particulier graf) voor een periode van 20 jaar werd in 2016 geheven: € 1.522.50. Hebt u een aanslag gehad van EUR 3.045 gehad, omdat het om een dubbel graf ging? Dat kan niet. De Verordening lijkbezorgingsrechten maakt in artikel 1 lid van de tarieventabel geen onderscheid tussen een 1-persoons (enkel) graf of een 2-persoons (dubbel) graf. De kosten van een graf, ongeacht of het om een 1-persoons of een 2-persoons graf gaat, zijn slechts EUR 1.522,50.

Als u een aanslag van EUR 3.045,- hebt gehad kunt mijns inziens bezwaar maken. Als de gemeente dat afwijst, zou ik als ik u was de gang naar de sector belastingen van de rechtbank wagen.
Ik denk dat de gemeentelijke verordening een fout bevat. Op andere plaatsen dan artikel 1 van de tarieventabel wordt wel onderscheid gemaakt tussen enkele en dubbele graven. Maar waar het niet gebeurt kan men maar 1 tarief in rekening brengen, geen ander tarief. Er worden ook geen 2 grafrechten gevestigd op dat ene dubbele graf, maar slechts 1 grafrechten. Dat zou ik bij de rechtbank ook naar voren brengen, als ik u was.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >