Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Tweemaal grafrecht betalen (Heerenveen)

19 januari 2017

Vraag nummer: 49136

In augustus 2016 is mijn vader begraven op de begraafplaats Schoterhof te Heerenveen. Hij is begraven in de 2e verdieping, zodat mijn moeder daar nog boven kan als het zo ver is.
Het is één graf. Groot was mijn verbazing toen ik van de gemeente een rekening kreeg voor een dubbel graf, met echter één grafnummer. De tarieventabel van hun verordening vermeld één tarief voor één graf. Hoe kan de gemeente dan een dubbel tarief in rekening brengen? Het zijn er geen twee naast elkaar, maar het is één graf waarin ik twee lijken kan begraven. Zit de gemeente hier fout?

Antwoord:

Geachte heer,

Ik weet niet precies wat u bedoelt. Voor het verlenen van het uitsluitend recht op een graf (particulier graf) voor een periode van 20 jaar werd in 2016 geheven: € 1.522.50. Hebt u een aanslag gehad van EUR 3.045 gehad, omdat het om een dubbel graf ging? Dat kan niet. De Verordening lijkbezorgingsrechten maakt in artikel 1 lid van de tarieventabel geen onderscheid tussen een 1-persoons (enkel) graf of een 2-persoons (dubbel) graf. De kosten van een graf, ongeacht of het om een 1-persoons of een 2-persoons graf gaat, zijn slechts EUR 1.522,50.

Als u een aanslag van EUR 3.045,- hebt gehad kunt mijns inziens bezwaar maken. Als de gemeente dat afwijst, zou ik als ik u was de gang naar de sector belastingen van de rechtbank wagen.
Ik denk dat de gemeentelijke verordening een fout bevat. Op andere plaatsen dan artikel 1 van de tarieventabel wordt wel onderscheid gemaakt tussen enkele en dubbele graven. Maar waar het niet gebeurt kan men maar 1 tarief in rekening brengen, geen ander tarief. Er worden ook geen 2 grafrechten gevestigd op dat ene dubbele graf, maar slechts 1 grafrechten. Dat zou ik bij de rechtbank ook naar voren brengen, als ik u was.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder