Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Tweelingzus gedumpt in massagraf Sluiskil?


4 juli 2016

Vraag nummer: 46671

Mijn moeder is erachter gekomen dat haar tweelingzusje, enkele uren na de geboorte door een fout van de baker is overleden. Van dit kindje is geen aangifte gedaan. Moet in een kinder-massagegraf te sluiskil gedumpt zijn... Bij onderzoek bleek dat er 2 massagraven waren voor kindjes. Toen we navraag deden hier naar, verdween de website... Kunt u alstublieft mijn moeder helpen? Zij wil weten waar haar tweelingzusje is begraven..
Heel veel dank;
Myriam van Doorn

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Kinder-massagraven bestaan niet in Nederland. Er zijn wettelijke voorschriften dat iedere overledene op een bepaalde afstand van andere overledenen worden begraven. En dat precies wordt geadministreerd wie waar begraven is, zodat als bijvoorbeeld iemand opgegraven moet worden, je precies weet waar die persoon ligt. En dat men familie en andere belangstellenden exact kan vertellen waar iemand begraven is. Als het graf nog bestaat, tenminste.

Wel is het zo dat kinderen vroeger meestal in zogenaamde algemene graven werden begraven. Dat zijn graven voor meestal tien jaar, waar ook een of twee andere kinderen in werden begraven. Dat was in de vorige eeuw heel gewoon.
Dat heeft ook te maken met plaatselijke gewoonten. In bepaalde steden in het westen van het land wordt ook nu nog de helft van de overledenen in een algemeen graf begraven. In het oosten van het land bestaan ze nauwelijks of niet.

Ik heb gezien dat er in Sluiskil 2 begraafplaatsen zijn. Een van de gemeente, gemeente Terneuzen. En een katholieke begraafplaats. Ik adviseer u om bij de gemeente of de kerk navraag te doen naar het graf. Als het een tweelingzus van uw moeder is, zijn geboorte- en sterfdatum bekend.

Als er een graf is, is men wettelijk verplicht om u te vertellen waar het ligt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE