Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Tussentijds verlengen graven


13 september 2005

Vraag nummer: 4013  (oude nummer: 6432)

Vandaag heb ik een bijzetting doorgekregen in een graf dat tot 2013 loopt. Dus moet er verlengd worden, in dit geval 3 jaar. Nu vraagt de ondernemer of het gelijk mogelijk is met meer jaren te verlengen omdat de zaken afgehandeld worden door een notaris, omdat er geen naaste familie meer is. Wij verlengen zelf altijd tot gegarandeerd 10 jaar grafrust, maar dit klinkt natuurlijk ook heel logisch.
Gebeurt dit vaker? Ik krijg deze vraag ook vaak van familie, liever gelijk 10 jaar erbij ipv 3 of 5 jaar.....

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als ik kijk naar wat de wettelijke regeling is, dan is in dit voorbeeld alleen de verlenging met 3 jaar toegestaan. Nu weet ik dat er ook wel begraafplaatshouders zijn die in zo'n geval met 10 jaar verlengen. Menselijkerwijs is dat begrijpelijk, maar ik kan niet tegen u zeggen "Doe ook maar" want het is en blijft in strijd met de wet. Een ambtenaar kan ook niet het college voorstellen om een onwettige regeling in te voeren.
Als mensen zonder naaste familie of notarissen een verlenging met 10 of 20 of 50 of nog meer jaar vooruit willen regelen, kunnen ze daarvoor terecht bij de Stichting Grafzorg Nederland (www.rgafzorg.nl). Dat kost ze dan een paar tientjes administratiekosten, maar dan kunnen ze het ook regelen. Dat lijkt me niet onoverkomelijk.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE