Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Teruggave en terugbetaling voorkoop graven


9 december 2004

Vraag nummer: 3538  (oude nummer: 5144)

Geachte heer van der Putten,

Wij bieden de mogelijkheid om bij leven een grafruimte te reserveren.
Iemand wil anderhalf jaar later van een door hem gereserveerd graf af en wil niet anders dan dat wij het bedrag dat hij betaald heeft teruggeven. Hij heeft van ons een brief gehad als bewijs van zijn gereserveerde grafruimte en een nota voor het grafrecht en onderhoud.
Mijn vraag is: is hier sprake van een koopovereenkomst en/of zijn wij zonder meer verplicht hier aan gehoor te geven.
b.v.d. voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

In strikt juridische zin is de uitgifte van een graf geen 'koop'. Je koopt als grafgerechtigde de grond niet, anders moet je naar de notaris voor een koopakte en het kadaster om e.e.a. vast te leggen. Maar het is wel vergelijkbaar met koop dat je een transactie aangaat waarin beide partijen iets afspreken en de ene partij iets levert (recht om te begraven en begraven te houden, in dit geval) en de andere partij een betaling doet. En ook vergelijkbaar met koop is dat als de transactie verricht is, er geen reden is om de koop ongedaan te maken.

Er is geen enkele verplichting voor een begraafplaatshouder om de uitgifte van een gereserveerde grafruimte ongedaan te maken en een betaling terug te betalen. Stel dat iemand een huis koopt, maar besluit om toch maar niet naar dat huis te verhuizen, moet de verkoper dan na anderhalf jaar het huis terug nemen en de prijs terug betalen? Als je deze vraag aan de verkoper zou stellen zou die je aankijken of je gek geworden bent. Zo zal waarschijnlijk ook iedereen reageren die je er op straat over aanspreekt. Iedereen zal zeggen: natuurlijk niet. En met een gereserveerd graf is dat exact hetzelfde.

Iemand kan natuurlijk altijd afstand doen van het graf. Althans, zolang er geen verplichting op rust (iemand kan geen afstand doen als er bijvoorbeeld de komende jaren nog jaarlijks onderhoud betaald zou moeten worden).
Maar er is geen enkele reden of verplichting om ook maar 1 cent terug te geven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >