Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Stijging kosten grafrechten met 500%


2 juni 2016

Vraag nummer: 46360

Als rechtshulpverlener kreeg ik een vraag van een vrouw (met enkel AOW) wiens man 33 jaar geleden begraven is. Zij heeft voor de jaren 20-30 150 euro moeten betalen (15 euro per jaar) voor de verlenging. Nu komt de kerk met een verhoging van deze kosten met 500% te weten, 750 euro. Ik weet dat de kerk de tarieven mag vaststellen maar kan zo'n exorbitante verhoging wel? Is dit nog wel 'te verkopen'? Graag uw visie. Met dank.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik vind de kosten ook extreem, maar dan extreem goedkoop. 13 jaar geleden was het verlengen met 10 jaar voor EUR 150,- beslist extreem goedkoop.
Nu is het verlengen voor EUR 750,- op de betreffende begraafplaats nog steeds goedkoop.
Ter vergelijking: Op een gemiddelde gemeentelijke begraafplaats kost het verlengen van de grafrechten (en onderhoud) op dit moment, 2016, ongeveer EUR 1.850,- per 10 jaar.

De echtgenoot van deze mevrouw is 33 jaar geleden, dus in 1983, begraven. Als het graf toen voor 20 jaar is uitgegeven, zal de huur in of omstreeks 2003 verlengd zijn.
Ik heb het nagekeken: 13 jaar geleden waren de kosten voor het verlengen van een eigen graf gemiddeld EUR 1.400,- per 10 jaar.

De betreffende mevrouw neemt nu voor haar klacht als referentie het jaar 2003 waarin zij 15,- per jaar voor een verlenging betaalde. In 2003 betaalde de gemiddelde Nederlander op de gemiddelde begraafplaats daar 140,- per jaar voor.

Ik denk dat de klacht van deze mevrouw niet realistisch is.
In 2003 betaalde zij slechts 11% van het gemiddelde tarief.
In 2016 betaalt zij slechts 40% van het gemiddelde tarief.
Nog steeds geen reden tot klagen, lijkt mij.

Voordat iemand gaat denken dat cremeren goedkoper is dan begraven: de huur van een urnennis in een columbarium bij een crematorium kost ongeveer EUR 110,- per jaar. In die vergelijking is mevrouw met het huidige graf ook goedkoper uit.
Een crematie is trouwens gemiddeld ook duurder dan een begraving in een algemeen graf.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim vakantiehuis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE