Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Schudden van een graf; welke stappen moet ik zetten?


7 november 2007

Vraag nummer: 5046  (oude nummer: 9862)

Goedemorgen,
Als ik een graf wil schudden moet ik dat aanvragen bij de gemeente? Het graf is met een kelder en wil er een tweede persoon in begraven, welke stappen moet ik ondernemen? De begraafplaats is van een klooster zelf.

Met vriendelijke groeten Wijnand

Antwoord:

Geachte heer,

Als u een graf wilt laten schudden, moet u dat verzoek indienen bij de beheerder van de begraafplaats. Als het een kerkelijke begraafplaats is, is geen verlof van de gemeente nodig.

Of u recht hebt om het graf te laten schudden, kan ik niet zeggen. Dat hebt u als het in het reglement van de begraafplaats staat, of als het recht genoemd wordt in de grafakte. Als het er niet in staat - men gebruikt gewoonlijk niet het woord 'schudden' maar heeft het dan over het bijeengaren van de beenderen op verzoek van de rechthebben of een vergelijkbare omschrijving - kunt u natuurlijk ook het verzoek doen. Alleen kan men het dan weigeren. Als de mogelijkheid wel in het reglement staat, kan de beheerder het niet weigeren.

Zie vergelijkbare vragen over het schudden (ruiming op verzoek) in de sub-rubriek 'Graf ruimen'.
Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---

Nog een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans mijn ervaring tot op de dag van vandaag. (Zie vraag 9718). Mijn kantoor staat nog altijd onder een verkeerd nummer in de telefoongids; zie voor het juiste adres en telefoonnummer de Adressengids van deze site.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE