Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Schade vernieling graf; wie verantwoordelijk?


24 september 2008

Vraag nummer: 5695  (oude nummer: 11320)

geachte heer,

indien de graf van mijn moeder zou worden vernield. Door vandalisme. Wie is er dan verantwoordelijk voor deze vernieling. Dus wie moet zorgen ervoor dat er een nieuwe dekplaat en zo erop komt. Ben ik dat of is de gemeente dat. Het betreft hier een eigen graf. De begraafplaats is toch immers van de gemeente of zie ik dat verkeerd. Hopende op een positief antwoord wacht ik uw antwoord af.

Groeten arnold

Antwoord:

Geachte heer,

Verantwoordelijk voor de vernieling is natuurlijk de persoon die vernielt. Als deze in de kraag gevat kan worden, is deze natuurlijk voor de kosten aansprakelijk. Of zijn ouders, want vaak wordt dit soort ongein uitgehaald door minderjarigen.

Maar gelukkig komen vernielingen relatief weinig voor. Misschien dat jaarlijks gemiddeld enkele tientallen of een- of tweehonderd grafmonumeten worden omgetrokken of kapot gemaakt. Dat zijn er natuurlijk te veel. Maar als u zich realiseert dat er in Nederland naar mijn inschatting ruim 2 miljoen graven zijn, dan is de kans op vernieling minder dan 1 op 10.000.

Als een monument vernield of beschadigd is, dan is de rechthebbende op het graf in principe zelf verantwoordelijk voor reparaties. De begraafplaatshouder is geen verzekeraar of Sinterklaas. De rechthebbende draagt de risico's.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek Grafsteen / monument.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE