Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Samenvoegen graf


18 augustus 2014

Vraag nummer: 39407

Geachte heer Van der Putten,
Een familie heeft een graf voor 30 jaar (3 lagen). In dit graf liggen 2 personen begraven. Nu wil men een derde overledene in dit graf begraven. Men wil dit graf samenvoegen en dan de overledene met de stoffelijke resten van de eerdere overledenen op de onderste laag (her)begraven, zodat er weer 2 lagen beschikbaar komen. Is dit mogelijk of moet de overledene op laag 2 begraven worden en de stoffelijke resten op laag 1?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als de beheersverordening van uw gemeente het schudden van een graf toestaat en de beide reeds begraven personen meer dan 10 jaar geleden overleden zijn, kan het graf worden geschud. Tegenwoordig wordt door de LOB de term 'samenvoegen' gepropageerd, als het om schudden gaat. Dat vind ik wel een goed idee, omdat het woord 'schudden' soms ook wordt gebruikt als het alleen om ruimen gaat.

Het schudden/samenvoegen van het graf houdt in dat de samengevoegde stoffelijke resten 'onder de bodem' van het graf worden geplaatst. Dus onder laag 1. Dan hoeft geen afstand van minstens 30 cm te worden aangehouden. Het botmateriaal gewoon ietsje dieper begraven en laagje zand er over heen is voldoende. Dan is er na het schudden/samenvoegen weer ruimte voor 3 kisten.

Men kan natuurlijk ook de stoffelijke resten van 2 overledenen samenvoegen op laag 1 en dan nu de nieuwe begraving doen plaatsvinden op laag 2. Dan is er straks nog plek voor 1 kist over. Dat is de keuze van de rechthebbende. Maar persoonlijk vind ik dat jammer, omdat er meer ruimte vrij kan worden gemaakt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE