Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ruimingskosten graf vorige rechthebbende


11 maart 2017

Vraag nummer: 50050

Mijn moeder heeft in november 2016 bij een R.K. Kerkhof een graf gereserveeerd en direct €400,- "huur" voor de komende 10 jaar betaald. Ze heeft enkel een factuur / bevestiging ontvangen en geen regelement. Mijn vader is begin februari overleden en nu worden ruim €2000,- ruimingskosten (verwijderen monument, delven, opgraven overblijfselen en herbegraven overblijfselen van de vorige rechthebbende) aan haar in rekening gebracht door het grafdelvingsbedrijf. Kan dit zomaar? De beheerder van het kerkhof zegt dat er door de begrafenisondernemer opdracht is gegeven tot ruimen. (Logisch hoe kan die anders begraven?) Horen deze kosten niet gewoon bij de beheerder thuis? Het regelement (wat ik deze week pas ondet ogen kreeg) geeft geen uitsluitsel.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik kan meteen zeggen zeggen: dit kan niet, dit mag niet.

Ik zou, als ik uw moeder was, gewoon niet betalen. Wel de kosten van het begraven en de huur van het graf, maar niet voor het ruimen van het graf (het verwijderen van het monument, het opgraven van overblijfselen en het herbegraven van overblijfselen van de overledene(n) die voorheen van het graf gebruik maakte).

Als de parochie die kosten wil innen, zal ze naar de rechter moeten gaan. Maar ze zal niet kunnen aantonen dat deze kosten terecht in rekening zijn gebracht. Want dat is niet het geval. Er is geen enkele rechtsgrond om dit soort kosten 1 op 1 door te belasten aan de nieuwe rechthebbende van het graf, uw moeder.
Dat uw moeder voorafgaand aan de reservering geen reglement heeft ontvangen, betekent dat ze niet aan het reglement gebonden is.

Kortom: uw moeder hoeft de kosten van het ruimen niet te betalen. De parochie moet maar zien dat ze een vonnis te betaling van de rechtbank krijgt. Dat zal ze niet krijgen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE