Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ruimen op verzoek rechthebbende (vervolg vraag 6025)


14 juni 2005

Vraag nummer: 3841  (oude nummer: 6037)

geachte heer/mevrouw,
dank voor uw antwoord 6025.
In het verlengde vanmijn vorige vraag:
Kan ik als rechthebbende van een familiegraf, voor de afloop van de grafovereenkomst, zelfstandig beslissen dat het graf geruimd moet worden.
Vriendelijke groeten,
Joop Duindam

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, een rechthebbende kan en mag wettelijk niet zelf beslissen dat een graf geruimd wordt. Over dat soort zaken beslist de houder van de begraafplaats. Zie de antwoorden op vragen in de sub-rubriek Graf ruimen (en daarom verwees ik daar in mijn vorige antwoord naar).

Ik wil daar nog aan toevoegen dat het objectief geen enkel redelijk belang dient als iemand een graf zou kunnen laten ruimen terwijl er andere mensen zijn, zoals een kind van de overledene, die prijs stellen op het voortbestaan er van. In bezwaarschiftenprocedures is dat ook al eens beslist. Het is zo logisch en redelijk dat er bij mijn weten nooit rechtszaken over geweest zijn, maar aan de uitkomst van een rechtszaak hoeft niet getwijfeld te worden: behouden. In rechtszaken over asbussen is ook altijd beslist dat een asbus moet worden bewaard en de as nog niet mag worden verstrooid, zoals er nabestaanden zijn die de asbus graag willen bewaren (tenzij de overledene zelf verstrooiing wenste).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >