Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Richtprijzen kosten graf


4 februari 2009

Vraag nummer: 6139  (oude nummer: 12254)

Geachte, heer, mevrouw,
Zijn er binnen nederland richtbedragen bekend voor grafrechten over 20 resp. 10 jaar.
Is er informatie over kosten ruimen graven
J. Smeets

Antwoord:

Geachte heer,

Uw vraag is net zoiets als vragen of er standaard bedragen zijn voor de huur van woonruimte. Er is woonruimte te huur voor 100,- per maand, maar de huur van een huis in een nette woonwijk in Wassenaar kost 12.000,- per maand.
Ik ken begraafplaatsen waar een graf voor 20 jaar 400,- kost ('s-Hertogenbosch), maar ook waar een graf voor 20 jaar (in de duurste categorie, maar toch) ongeveer 9.500,- kost (Zeist).

Er zijn geen richtbedragen en als ze er wel zouden zijn hebt u er niets aan. Lage kosten zoals 500,- berekenen bijvoorbeeld soms kerkelijke begraafplaatsen, waar men als niet-lid of niet-parochiaan toch geen graf kan verwerven. Maar ook kerkelijke begraafplaatsen kunnen duur zijn. Ik ken ook een RK begraafplaats (ja, ook Wassenaar) waar een graf voor 20 jaar ruim 4.000,- kost.

De kosten van het ruimen van een graf zitten gewoonlijk in de grafrechten inbegrepen. Maar als een graf op verzoek wordt geschud, lopen de tarieven ook uiteen van 100,- tot 3.000,-.

Er zijn wel gemiddelden te noemen. Een graf voor 20 jaar op een gemiddelde gemeentelijke begraafplaats kost gemiddeld ongeveer 3.400,- euro aan grafrecht en verplichte onderhoudsbijdrage. Maar aan die wetenschap hebt u ook weinig, denk ik. Want men kan met een begraafplaatshouder niet onderhandelen over het tarief met het argument dat het elders goedkoper is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE