Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Restitutie grafrechten urnengraf


24 februari 2012

Vraag nummer: 27581

4 Jaar geleden is besloten om de urn van mijn vader te laten begraven op een urnenveld van een gemeentelijke begraafplaats. Ik heb toen gekozen voor een grafrust van 20 jaar. Nu ben ik ondertussen verhuisd en wil graag de asbus in mijn nieuwe dorp laten herbegraven. Ik weet dat ik de asbus mag meenemen, tegen een kleine vergoeding. Ik wil echter ook een restitutie van de kosten die ik 4 jaar geleden voor het grafrecht heb betaald. Ik wil dus graag 16/20 van het totaal bedrag dat ik hiervoor aan de gemeente heb betaald, terug ontvangen. Dit omdat ik na het ophalen van de urn geen gebruik meer maak/afstand doe van het graf en de gemeente het graf opnieuw kan uitgeven. Heb ik hier recht op?

In afwachting van uw antwoord,

Met vriendelijke groet,

XX

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

U hebt geen recht op teruggave van 16/20e deel van de kosten van het urnengraf.

Hier geldt gewoon: verkocht is verkocht. Niets dwingt de verkoper om het verkochte gebruiksrecht terug te kopen.
Als u bijvoorbeeld een auto koopt die u om een of andere reden na een jaar niet meer gebruikt, hoeft de verkoper de auto ook niet terug te nemen. Als u een appartement huurt voor 1 jaar maar na 2 maanden besluit om naar Canada te verhuizen, hoeft de eigenaar van het appartement ook niet in te stemmen met voortijdige ontbinding van de huur. En zo zijn er nog 1000 voorbeelden.

Maar u kunt er misschien nog wel wat mee doen. Ik zou als ik u was geen afstand doen van het urnengraf, als de kosten voor de komende 16 jaar toch al afgekocht zijn. Dan zou ik het gewoon aanhouden, ook al is het dan leeg. Misschien is er later toch een omstandigheid dat het gebruikt kan worden, bijvoorbeeld voor familie of kennissen. Of kunt u het graf ooit aan iemand anders verkopen en laat u de rechten overschrijven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE