Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Restitutie geld grafrechten?


9 november 2018

Vraag nummer: 56631

Een rechthebbende heeft enkele oude ‘familiegraven’ op een begraafplaats van een stichting. De rechthebbende wil afstand doen van deze particuliere graven, omdat er toch niemand meer in begraven gaat worden. Hij heeft de grafrechten voor langere tijd vooruit betaald en vraagt nu, vanwege het stopzetten van de rechten, het teveel betaalde geld terug.

Veel begraafplaatshouders noemen hier iets over in hun tarieflijst of reglement. Bij deze begraafplaats is dit niet zo. Volgens mij is het bepaald niet gebruikelijk dat gerestitueerd wordt, maar is dit ook wettelijk juist?

Antwoord:

Geachte heer,

De meeste gemeentelijke begraafplaatsen hebben geregeld dat bij het afstand doen van graven, geen geld terug gegeven wordt. Veel niet-gemeentelijke begraafplaatsen hebben het niet formeel geregeld hebben in een reglement. Maar dat is ook niet per se nodig.
Een regeling in een verordening of reglement is makkelijk(er) om iemand de mond te snoeren en ergens naar te kunnen verwijzen. Je kunt dan als begraafplaatshoduer duidelijk(er) zeggen: "Die voorwaarde bestond al toen u de graven aanschafte en u hebt er toen mee ingestemd".

Maar in alle gevallen is het zo: verkocht is verkocht. Niemand die iets koopt heeft recht om het gekochte terug te geven en geld terug te eisen. De verkoper heeft geen verplichting om een goed terug te nemen en de koopsom (deels) terug te betalen. Dat kan alleen als een voorwerp is verkocht onder de garantie 'Niet goed, geld terug", maar die afspraak is bij de afgifte van grafrechten nooit ergens gemaakt.

Het is niet zo dat een begraafplaatshoouder moet bewijzen dat er geen recht is om geld terug te krijgen. Het is zo dat degene die geld terug wil hebben, moet bewijzen dat hij daar recht op heeft. Maar dat zal nooit het geval zijn. Als ik nieuwe schoenen koop en die 5 jaar in de kast laat staan, heb ik ook geen recht om bij de winkel de schoenen in te leveren en geld terug te krijgen. Dat geldt voor graven net zo.

Juridisch gezien: als de begraafplaats weigert om geld terug te geven, zal degene die wel geld terug wil krijgen, een vordering moeten instellen bij de kantonrechter. Dan zal hij moeten aantonen dat hij de overeenkomst die hij met de begraafplaats had, kan opzeggen (dat is op zich het probleem niet, dat kan), maar ook dat hij recht heeft op een bepaalde restitutie. Dat zal hij niet kunnen aantonen, want dat staat niet in de overeenkomst en ook niet ergens in een wet.

Hier geldt gewoon, zoals in de meeste gevallen dat je iets koopt, dat de verkoper niet verplicht is geld terug te geven als je de koop deels terug wilt draaien.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE