Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Reservering grafkosten ouders


11 juli 2010

Vraag nummer: 7630  (oude nummer: 15898)

Geachte heer van der Putten,

Mijn vader heeft al jaren geld op een gewone bankrekening gereserveerd staan voor het verlengen van de grafrechten van zijn ouders. Als hij zelf komt te overlijden voor er verlengd kan worden, dan wil hij graag dat wij (de kinderen) de verlenging verzorgen.

Het probleem is nu dat in tussentijd zijn reservering als gewoon eigen vermogen wordt gezien wanneer hij medische bijstand zou aanvragen, naar een verzorgingstehuis zou gaan, enzovoorts.

Zijn er mogelijkheden om zijn reservering officieel te maken zodat het behouden kan blijven voor het oorspronkelijke doel?

Met vriendelijke groet,
Hans Konijnenberg

Antwoord:

Geachte heer,

Dat is juist. Het gereserveerde bedrag wordt gewoon als zijn eigen vermogen gezien. Niet alleen als uw vader medische bijstand zou aanvragen of naar een verzorgingstehuis zou gaan, maar telt ook mee als spaargeld in Box 3 en als hij komt te overlijden valt het gewoon in de nalatenschap. Als een van de kinderen na het overlijden van uw vader de bankrekening overneemt, heeft hij later hetzelfde probleem. Ook bij echtscheiding valt het bedrag in de te verdelen boedel, tenzij er huwelijkse voorwaarden zijn. Een oplossing is dat het bedrag bij testament wordt toegedeeld en alleen onder het bestuur van de erfgenaam valt en niet in de gemeenschappelijke boedel van het echtpaar. Iedere volgende 'eigenaar' moet het dan weer bij testament toedelen onder voorwaarden. Maar dat helpt niet tegen successierechten en situaties als de belastingen en bijstand e.d.

Een meer permanente oplossing kan dan zijn het bedrag onder te brengen bij de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl). Dan valt het buiten het eigen vermogen. Deze stichting is er juist voor dit soort situaties.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE