Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Reserveren graf; wel/geen betaling?


2 maart 2011

Vraag nummer: 24546  (oude nummer: 16481)

Beste heer van Putten,

Een meneer x wil een graf reserveren. Op zich kan dat volgens onze beheerverordening gemeentelijke begraafplaatsen. Maar meneer x zegt dat hij niet verplicht is om de grafrechten betalen voor de uitgifte van een particulier graf voor 20 jaar. Heeft hij gelijk?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

'Reserveren' is een onhandige term, omdat er niets wordt gereserveerd. Er kunnen graven worden uitgegeven, gewoonlijk voor een directe begraving, maar soms ook zonder dat er direct begraven wordt, als er voldoende ruimte op de begraafplaats is.

Er wordt in alle gevallen een graf uitgegeven en er dient in alle gevallen ook meteen voor het graf betaald te worden. Of iemand er snel in begraven wil worden of niet, is zijn of haar eigen keuze. Of afhankelijk van omstandigheden, natuurlijk.

Waar baseert iemand het op om te stellen dat hij niet verplicht is om de grafrechten te betalen als er nog niet direct begraven wordt? Ik zou het niet kunnen verzinnen.

Stel je voor dat mensen naar een supermarkt gaan, daar een diepvriespizza kopen en zeggen "Ik wil hem volgende maand pas betalen, want dan pas ga ik hem eten". Dan zou de manager zeggen "Dat gaat niet, meneer. De pizza moet nu worden afgerekend. Als u dat niet wilt, legt u hem dan maar weer in het schap en komt u volgende maand maar terug".

Als de heer X nu een graf(recht) wenst, gaat de termijn nu in en zijn de kosten nu verschuldigd. Uw gemeente kent geen regelingen om een optie op de locatie van een graf te nemen of om uitstel van de termijn te verlenen of om later te betalen.
Het is gewoon boter bij de vis. Ook voor de heer X.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >