Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Rekening grafrechten terecht?


18 oktober 2008

Vraag nummer: 5765  (oude nummer: 11484)

Mijn vader is overleden in 1973, toen zijn er uiteraard grafrechten in rekening gebracht, alleen ik weet niet voor hoeveel jaar. Mijn moeder is overleden in 1999 en ook toen zijn er grafrechten betaald n.m . 600,00 gulden voor 30 jaar.
In 2008 ontvangen de nabestaande een verzoek van het kerkbestuur om de grafrechten te verlengen met 10 jaar kosten 375 euro, de grafrechten zouden maar t/m 2007 betaald zijn.
Is deze verlenging wel terecht ?

Mvg en alvast bedankt.
Jac

Antwoord:

Geachte heer,

Dat kan ik natuurlijk zo niet zeggen. Er moet in 1999 een grafakte zijn uitgegeven waar in staat wat de termijn was. Dat er papieren zijn is sinds 1991 een wettelijke verplichting, juist ook om antwoord te kunnen geven op dit soort vragen. In de jaren voor 1991 was een grafbrief niet verplicht, maar gaf een verstandig kerkbestuur dat wel af en vroeg een verstandige familie er ook om.
Maar dan moet de familie die papieren natuurlijk wel bewaren.

Wat het geval kan zijn, is dat er in 1999 wel voor 30 jaar grafrechten betaald zijn, maar dat de onderhoudskosten - die men in de regel ook verschuldigd is - per 10 jaar betaald worden.
600,- gulden voor 30 jaar is een heel erg laag bedrag voor een graf. Op een gemiddelde gemeentelijke begraafplaats is men jaarlijks zo'n EUR 150,- kwijt voor een graf. En 600,- gulden voor 30 jaar is omgerekend 9,07 euro per jaar. Nu zijn er wel goedkope begraafplaatsen en zijn ook kerkelijke begraafplaatsen gemiddeld iets goedkoper dan gemeentelijke, maar dit is extreem goedkoop. Dus ik vermoed dat men nu een onderhoudsbijdrage in rekening brengt.

Maar zonder deze en oudere rekeningen en een grafakte, beheersreglement en tarievenlijst e.d. te zien kan ik er niets zeker over zeggen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE