Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Rechthebbende voor natuurgraf verplicht?


27 september 2017

Vraag nummer: 52137

Is het verplicht om een rechthebbende te hebben voor een eeuwig durend natuurgraf?

Antwoord:

Geachte heer,

Nee, het is niet wettelijk verplicht om een rechthebbende te hebben op een graf. Het is zelfs niet eens verplicht om rechten te vestigen op een graf. Een graf kan ook bestaan zonder rechten. Als het er gewoon is en niemand het verwijdert, bestaat het simpelweg.

Of het gaat om een natuurgraf of een traditioneel particulier graf, om een graf voor 10 jaar, 100 jaar, of voor onbepaalde tijd, maakt voor de vraag of er een rechthebbende op het graf moet zijn, geen verschil.

Overigens adviseer ik niemand om de term 'eeuwig durend' graf te gebruiken. Geen enkel graf zal echt eeuwigdurend zijn. Misschien wel een paar eeuwen, maar de ervaring in Nederland leert dat dat het hoogst bereikbare is. U, als gemeente, kunt hooguit spreken van een graf voor onbepaalde tijd. Iedereen kan zijn best doen om een graf heel lang te laten bestaan, maar men moet niet iets beloven wat men niet kan waarmaken, is mijn mening.

Het is alleen de vraag, als er geen rechthebbende is: wat kan er mag er dan met het graf?
Wie beschermt het graf, als de houder van de begraafplaats het graf wil ruimen, of als derden het graf beschadigen? Wie komt er dan voor op? Wie heeft het recht op er voor op te kunnen komen?
En de andere kant van de medaille is: wie is verantwoordelijk? Wie kan de begraafplaatshouder aanspreken als er bijvoorbeeld een vreemd gedenkteken op het graf verschijnt? Wat, als een ver familielid claimt om in het graf te willen laten begraven of een asbus bij te willen zetten?
Dit soort onduidelijkheden is in niemands belang. Het is niet voor niets dat elke begraafplaats in Nederland de voorwaarde stelt dat een graf op naam moet staan. En dat als de vorige rechthebbende overleden is, er binnen een termijn van 6 of 12 maanden een nieuwe moet zijn, vaak op straffe van het vervallen kunnen verklaren van het grafrecht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE