Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Rechthebbende met buitenlands adres verbieden?


25 juli 2005

Vraag nummer: 3910  (oude nummer: 6252)

Mogen wij als gemeente bij het uitgeven van een graf verplicht stellen dat de rechthebbende een inwoner van Nederland is? In het verleden is gebleken dat rh uit het buitenland heel moeilijk te traceren zijn bij een verhuizing o.i.d.
Ik ga er wel van uit dat we e.e.a. dan moeten regelen in de verordening...
Bij voorbaat dank voor de moeite.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik zie geen reden om bij het uitgeven van een graf verplicht te stellen (in de verordening, anders kan het sowieso niet) dat iemand een (post)adres in Nederland heeft. Ook als iemand een bestaande rechthebbende is, met een Nederlands adres, kan hij/zij na een week of een maand of een jaar besluiten om naar het buitenland te verhuizen. En wat wilt u dan doen?

Het is overigens ook niet ondenkbaar dat een soort uitsluiting van niet in Nederland woonachtige rechthebbenden wel eens in strijd zou kunnen komen met Europese regelgeving. In ieder geval leuk voor suggestieve verhaaltjes in de krant.

Het is het eigen risico van de rechthebbende als hij geen goed en duidelijk adres in het buitenland opgeeft en als hij bij verhuizing aldaar geen bericht aan u doorgeeft.
Ik zou in uw geval de betreffende rechthebbende in een brief expliciet vragen om bij verhuizingen telkens tijdig het nieuwe adres door te geven. Ook telefoonnummer en e-mailadres. Die blijven soms ook na verhuizing hetzelfde.

En ook bij het aanschrijven van in het buitenland woonachtige rechthebbenden is het verstandig om altijd - en voor een hele lange periode - afschriften van de brieven te bewaren om aan te kunnen tonen dat moeite is gedaan door de gemeente. Net als bij in Nederland wonenden rechthebbenden, die niet reageren. Soms komen afschriften van dit soort brieven nog na tientallen jaren van pas om verontwaardigde nabestaanden te kunnen laten zien dat de gemeente niet in gebreke was.
Ik zou correspondentie over graven wat dat betreft beslist heel lang bewaren. En beslist niet volgens de standaard-normen voor archivering bewaren en weggooien.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE