Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Rechthebbende en welk recht?


16 februari 2007

Vraag nummer: 4640  (oude nummer: 8876)

In onze familie hebben wij een familiegraf, waarvan onze vader als rechthebbende staat geregistreerd bij de Gemeente. Nu volgt een overlijden maar mijn vader geeft geen toestemming tot begraven van een familielid. Kunnen wij als kinderen deze keuze van vader ongedaan maken, zodat ons familielid wel een plaats krijgt in het graf?

Antwoord:

Geachte heer,

Zoals u in antwoord op enkele honderden andere vragen in allerlei sub-rubrieken van de rubriek 'Begraven' kunt lezen, heeft de rechthebbende (de persoon op wiens naam het graf staat) het voor het zeggen.

Men kan de weigering van de rechthebbende bij de rechter aanvechten. Maar dan moet men wel heel bijzondere argumenten hebben, in een bijzondere situatie. Bijvoorbeeld dat in een dubbelgraf al vader is begraven, het graf op naam van een kind is gezet, maar dat het kind na het overlijden van moeder de begraving van moeder in dat graf weigert omdat hij/zij pas ruzie met moeder heeft gekregen.

Maar de algemene regel is dat de rechthebbende beslist wie ergens begraven wordt. Kinderen of broers/zussen of wie dan ook kunnen daar niet zelf iets aan veranderen. Zonder vonnis van een rechter hoeft uw vader niemand in het graf te laten begraven en mag ook de gemeente niemand laten begraven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE