Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Rechten van de gemeente Zaltbommel


11 oktober 2004

Vraag nummer: 3366  (oude nummer: 4785)

Moeder overleden, gecremeerd.
Familiegraf in Zaltbommel, met daarin de baren van haar ouders, 2 broers, schoonzusjes, en neef.
Haar urn kan erbij, met toestemming van mijn neef en nichten. Laatste bijzetting in 1984 (mijn oom), en toen afkoping gedaan van het onderhoud van het graf.
Nu vraagt de gemeente Zaltbommel €4000.00 voor bijzetting moeder.
Is dat correct?
Bij voorbaat dank voor uw informatie
Met vriendelijke groet van Nieske Bugliani-Hornstra

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Of dit correct is of niet kan ik niet beoordelen. Als u schrijft dat in het graf ouders, 2 broers, schoonzusjes en een neef begraven zijn, dan gaat het om een vrij groot graf. Het kan zijn - ik weet het niet - dat het gaat om 2 of zelfs 3 graven naast elkaar, die bijvoorbeeld met 1 monument gedekt zijn. Of om een oude grafkelder, waar nog een apart tarief voor geldt. Dan kan het dus zijn dat een 2- of 3-dubbel tarief geldt.

Als in 1984 een laatste bijzetting was, is de kans groot dat destijds de kosten zijn geregeld van 1984 tot 1994. Dat is vrij gebruikelijk. En dan kan het zijn dat men in 1994 niet verlengt. En dat wanneer men nu in 2004 weer iets doet met het graf, de gemeente nog rechten vanaf 1994 rekent. Zou kunnen, ik weet het niet.

Dat het alleen om de bijzetting van een asbus gaat, is met een dergelijk bedrag niet voor te stellen. Zeer waarschijnlijk moeten rechten worden betaald voor een verlenging, wellicht met terugwerkende kracht.

Mij lijkt voor de hand liggen dat u de gemeente om uitleg vraagt. Wellicht hebt u (nog) geen rechtstreeks contact met de gemeente gehad en is dit de rekening van de uitvaartondernemer. Vraag een specificatie en vraag van de gemeente inzage van de tarieflijst.

Ik heb zojuist ook nog even gekeken op de site van de gemeente (www.zaltbommel.nl). Daar staat onder de button Diensten wel wat informatie over begraven en cremeren, maar helaas staat er niet bij wat het kost. Veel gemeenten hebben tegenwoordig de goede gewoonte om hun verordeningen waaronder de legesverordening voor de begraafplaatsen op internet te zetten. Zaltbommel helaas nog niet, of ik zoek niet goed. Maar ik kan het niet vinden.

Kortom, vraag de gemeente uitleg. Zonder details over de grootte en ouderdom van het (dubbel?)graf, datum van einde grafrechten en de bijbehorende tarieven voor verlenging grafrechten e.d. is er niets zinnigs over te zeggen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE