Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Recht op (her)gebruik van eigen graf


17 november 2017

Vraag nummer: 52767

Is de gemeente verplicht om mee te werken aan het verzamelen van overblijfselen om in eigen graf te herbegraven en er ruimte komt voor begraven van opnieuw 2 personen (erven)? De erven zijn akkoord alleen de gemeente zegt dat graf vol is.

Kan dat met beroep op nieuwe bepaling van de gemeente zoals die luidt:
Artikel 27. Nieuw Artikel
1) De rechthebbende op een eigen graf, kan bij het college van burgemeester en wethouders een aanvraag indienen om de overblijfselen te doen verzamelen om deze weer in dezelfde grafruimte te doen plaatsen dan wel om deze elders opnieuw te doen begraven. De rechthebbende op een eigen urnengraf of urnennis kan bij het college van burgemeester en wethouders een aanvraagindienen de asbus ter beschikking te houden om elders bij te zetten, of om de as te doen verstrooien. 
2) Het in het eerste lid genoemde verzoek wordt ingewilligd indien in het desbetreffende graf een persoon is begraven of is bijgezet, die een bloedverwantschap in de eerste graad heeft met de rechthebbende, of die gehuwd is geweest met de rechthebbende of indien van toepassing de nieuwe echtgeno(o)t(e) of partner van de rechthebbende.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik heb een archief van zo'n 20.000 verordeningen en zie dat dit de beheersverordening van de gemeente Nunspeet betreft.

Lid 2 van artikel 27 deugt niet en is onhoudbaar, waar het betreft het verplaatsen van asbussen. Dat is simpel.

Of de betreffende bepaling door de gemeente kan worden toegepast bij kisten, lijkt mij afhangen van de vraag hoe oud de bepaling van lid 2 is (wanneer is die in de verordening gekomen) en wanneer de overledenen die graf begraven zijn, daar begraven zijn. Was dat eerder of later.
Voorts is wellicht een andere oplossing mogelijk. Ik denk aan de situatie dat de rechthebbende zelf is overleden.
De bepaling lijkt mij onvoldoende doordacht.

Het is de vraag ook op er een acuut probleem is of niet. Als er nu iemand overleden is die binnen enkele dagen in het graf begraven moet worden, maar de gemeente weigert dat, dan zou u onmiddellijk een rechtszaak moeten aanspannen. Dat kan. Ik heb de ervaring dat ik met dit soort kwesties binnen 24 uur een vonnis kan hebben. Tenminste, als ik 's ochtend vroeg kan beginnen. En anders is het 48 uur.
Als de kwestie acuut is en u een rechtszaak serieus overweegt, kunt u mij bellen of mailen. De contactgegevens staan in de Bedrijvengids van deze site onder Juridisch advies. En ik sta ook gewoon in het telefoongids van Velp (Gld).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE