Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Recht op begraven van 2 of 3 personen (2)


3 juni 2009

Vraag nummer: 6590  (oude nummer: 13141)

Geachte heer van der Putten

Bedankt voor uw antwoord. Nog even wat ter aanvulling van de vraag. Dat er 2 personen in begraven kunnen worden hebben ze mij toen bericht van gestuurd. Ik dacht dat altijd zo was, vanwege het schudden, dat er minder ruimte was.
Dat is 5 jaar geleden. Sinds kort hoorde ik dat je dus recht hield op het begraven van 3 personen. Ik heb de hovenier van de begraafplaats erover gesproken die het graf geschud heeft en klaar gemaakt voor 2 personen. Hij zei dat het helemaal geschud was, maar dat vanwege het grondwater er maar 2 personen meer in begraven kunnen worden. Mijn man is op diepte van 1.60 begraven en dan kunnen er geen 3 personen meer in tenzij er weer geschud wordt. Als ik hier mee accoord zou gaan, zou ik dan zelf de kosten voor het schudden weer moeten betalen of is dit voor de gemeente?

Met vriendellijke groet
Wendy

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als men u hier 5 jaar geleden bericht van heeft gestuurd, hebt u nu geen mogelijkheid meer om bezwaar aan te tekenen. Dat had u toen direct moeten doen.

Dat er vanwege hoog grondwater slechts 2 personen begraven zouden kunnen worden, is juridisch geen reden om het gebruik van het graf van 3 in 2 te veranderen. Het is niet wettelijk of anderszins verboden om in een graf met hoog grondwater te begraven. Het is alleen verboden om zo'n graf nieuw uit te geven, maar bestaande grafrechten moeten altijd worden gerespecteerd.
Er had volledig geschud moeten worden en uw man zou in de onderste laag begraven hebben moeten worden.

Als uw man nu op een diepte van 1.60 begraven is, is er boven hem slechts ruimte voor 1 kist. U zou het graf over 5 jaar, als uw man 10 jaar geleden overleden is, opnieuw kunnen laten schudden. Ik meen dat het graf de eerste keer niet goed geschud is en dat uw man dieper begraven had kunnen worden. U zou er dan aanspraak op kunnen maken dat de gemeente haar verzuim alsnog herstelt. Maar ja, dan had u eigenlijk al eerder bezwaar moeten maken. En ook eventuele civiele vorderingen verjaren na 5 jaar, dus u bent nu eigenlijk te laat. U kunt het altijd vragen, maar u kunt een eis nu niet meer hard maken.

Voorts is het in uw geval ook de vraag of het er iets toe doet, hoe diep nu geschud is. Als u als enige nog in het graf begraven wilt worden, is dat mogelijk. Daar is ruimte voor. Alleen als er ook nog anderen in het graf begraven moeten worden, zal er opnieuw ruimte moeten worden gemaakt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE