Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Recht begraven van 2 of 3 personen


3 juni 2009

Vraag nummer: 6588  (oude nummer: 13139)

Wij hebben een altijddurend familiegraf. Hier lagen 3 personen in begraven. Mijn man is enkele jaren geleden overleden , toen is het graf geschud de gemeente zei toen dat het weer beschikbaar was voor 2 pers. Nu heb ik pas gehoord dat als het voor 3 personen was, dat ook na het schudden de rechten blijven, zodat er weer 3 personen in begraven kunnen worden. Als de gemeente dit niet toestaat, je recht hebt op terugbetaling van een half graf. Klopt dit? Kan ik hier de gemeente nog voor aansprakelijk stellen?

Bijvoorbaar dank voor uw antwoord.
Wendy

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als een graf voor 3 personen was en geschud wordt, dan blijft het ook voor 3 personen. Dat is nu juist het kenmerk van schudden, dat het aantal beschikbare plaatsen gelijk blijft.
Als de gemeente als begraafplaatshouder dat anders ziet of niet toestaat, hebt u recht om te eisen dat het weer voor 3 personen wordt. Er is geen recht op teruggaaf van geld, maar (alleen) een aanspraak om het 3-persoons graf voor 3 personen te kunnen blijven gebruiken.

Of u de gemeente nog aansprakelijk kunt stellen is moeilijk te zeggen. Het werkt in de regel zo dat wanneer de gemeente een besluit neemt, men 6 weken de tijd heeft om een bezwaarschrift in te dienen. Die wettelijke termijn is hard; ben je later, dan ben je te laat. De vraag is echter of er een formeel besluit genomen is en of u wist of kon weten dat de gemeente zich op het standpunt stelde dat het nu een graf voor 2 personen is. Hoe weet u dat? Vertelde iemand dat of is dat geschreven? Alleen van een schriftelijk besluit kunt u in beroep. Als er geen schriftelijk besluit is, kunt u om een schriftelijk besluit vragen, waartegen u dan nog bezwaar kunt maken.

Ik vermoed dat de gemeente in uw geval het graf zo geschud heeft, dat ze de overledenen van de bovenste 2 lagen samen heeft gevoegd met de resten van de overledene in de onderste, 3e, laag. Maar dat is fout. Met het schudden van een graf moet men stoffelijke resten onder de 3e laag herbegraven, zodat er weer 3 plaatsen voor kisten beschikbaar komen.

Zie ook de vragen over het schudden van graven in de subrubriek Begraven > Graf ruimen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE