Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Reactie op vraag 13991


6 oktober 2009

Vraag nummer: 6940  (oude nummer: 14000)

Volgens mij is het zelfs zo dat een aanslag voor grafrechten zijnde een gemeentelijke belasting nimmer van tevoren kan worden opgelegd. Als een recht verlengd moet worden in 2010 kan m.i. er in 2009 geen aanslag gemaakt worden simpel omdat het tarief in 2010 nog niet bekend is. Meestal worden deze tarieven vastgesteld in het najaar door de Gemeenteraad en zullen per 1-1-10 in werking treden.

Antwoord:

Geachte heer,

Dat is juist. Maar wat gemeenten soms doen is, nu, in 2009, een aanbod voor een verlenging sturen die bijvoorbeeld pas 1 juli 2011 ingaat en dan een aanslag opleggen voor het tarief van 2009. Ik denk dat dat wel kan als neutraal in de verordening lijkbezorgingsrechten staat wat een verlenging met 10 jaar kost, zonder dat vast ligt in welk jaar die verlenging ingaat.

Maar het geheel roept wel vragen op. De fiscale vraag of men voor een verlenging die bijvoorbeeld in 2010 ingaat het tarief van 2009 mag rekenen, zou een fiscalist moeten kunnen beantwoorden. Ik durf niet met 100% zekerheid een antwoord te geven; ik denk dat het ook afhangt van wat er exact in de verordening is geregeld.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE