Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Plaatsen van urn op graf


15 september 2005

Vraag nummer: 4020  (oude nummer: 6449)

Wij hebben de vraag gekregen van een nabestaande of het mogelijk is om een urn met asbus te plaatsen op een bestaand graf. Kan dit? Volgens de wet op de lijkbezorging wel, maar in onze verordening is hierover niets opgenomen. Het lijkt mij dat er nogal wat haken en ogen aan zitten met betrekking tot aansprakelijkheid e.d.. Kunt u ons hierin adviseren.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als in de verordening niets geregeld is, mag u het niet weigeren. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken in de Tweede Kamer verklaard. Ik heb het hoe en waarom daarvan uitvoerig beschreven in mijn 'Handboek Wet op de lijkbezorging' en mijn boek 'Begraving' (uitgave SDU/Vermande, 2000) en verwijs daarnaar. Uw vraag is ook in deze adviesrubriek vaker behandeld, in de sub-rubrieken Bijzetten asbus en Urn/monument van de categorie Cremeren. Dus ik ga dat allemaal niet voor de zoveelste keer herhalen.

Wat de aansprakelijkheid betreft: daar zie ik geen enkel probleem mee. Een urn op het graf is wat dat betreft exact hetzelfde als een grafmonument. Alleen is het zo dat als uw beheersverordening alleen de standaardbepalingen van het VNG-model over grafmonumenten heeft, dat u het dan niet goed geregeld hebt. Dan hebt u wel een probleem. Ik verwijs bij wijze van voorbeeld naar een vraag over een omgevallen boom die op een graf stond, bij wijze van monument (vraag 4547, in sun-rubriek Eigen graf). En naar vragen over de verordening in de sub-rubriek Verordening/reglement. Maar dat probleem zou uw gemeente ook nu al hebben met grafmonumenten die schade veroorzaken.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE