Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Particulier graf bijzetting geweigerd door beheerder


19 augustus 2015

Vraag nummer: 43509

Geachte heer Van der Putten,

Kunt u me laten weten of het mogelijk is dat de beheerder van een begraafplaats (een stichting in dit geval) ertoe besluit dat er geen mensen meer begraven kunnen worden op een bepaald gedeelte van een begraafplaats, (en dus ook niet meer in een daargelegen particulier familiegraf), omdat ze ruimte willen maken voor nieuwe graven?

Ik hoor heel graag van u, waarvoor alvast hartelijk dank.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De eigenaar van een begraafplaats - ongeacht of dat een gemeente, een kerkgenootschap of een stichting is - kan besluiten om op een bepaald gedeelte van de begraafplaats geen nieuwe graven meer uit te geven.

Men kan echter niet besluiten dat in bestaande eigen of particuliere graven - als er nog ruimte in is - niet meer begraven mag worden. De rechthebbende op een particulier familiegraf waarin nog plaats is om te begraven, heeft altijd (!) het recht om er overledenen in te begraven.
Als de begraafplaatshouder een bijzetting zou weigeren, zou ik, als ik rechthebbende op zo'n graf was, onmiddellijk met een rechtszaak dreigen. En als de begraafplaats dan nog steeds weigert, ook echt direct een kort geding aanspannen. Vervelend, maar zo'n rechtszaak wint u altijd. Binnen 1 of 2 dagen hebt u dan een vonnis op zak en kan de bijzetting doorgaan.

De rechthebbende op een eigen of particulier graf mag ook altijd de rechten op of huur van dat graf verlengen, telkens opnieuw. De houder van de begraafplaats kan nooit een verlenging weigeren omdat men ruimte wil maken voor nieuwe graven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over aankoop en behoud van een graf voor eeuwig:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE