Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Overschrijving grafrecht (zus 'neemt' graf en weigert begraving andere zus)

4 januari 2005

Vraag nummer: 3581 (oude nummer: 5298)

mijn moeder heeft als laatste wens te kennen gegeven om in het graf van haar ouders begraven te worden,dat kon in 2002 heb ik navraag bij de gemeente Zwolle gedaan.Ik heb toen contact gezocht met haar jongere zus,zij had toen geen bezwaar.Nu is haar man overleden en wil zij ineens niet meer dat mijn moeder in het graf van haar ouders begraven wordt. Zij heeft bij de gemeente een formulier ingevuld dat zij nu "de baas" is over het graf,dat afgekocht was door mijn oma,zonder toestemming te vragen aan mijn moeder die helaas nu dement is, mijn vader leeft nog wel.Ik heb het gevoel voor mijn moeder op te komen,nu zij dat zelf niet meer kan.Weet u een oplossing?Bij voorbaat dank.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan helaas in zo'n zaak geen advies geven. Zo'n concrete vraag is vaak te complex. Ik moet dan eerst o.a. weten wat precies de aard van het grafrecht is, voor hoeveel jaren kosten zijn afgekocht, op wiens naam het graf het laatst stond en wat de voorwaarden in de beheersverordening waren. Dan pas weet ik wat de rechten en plichten rond het graf zijn en of iemand het op zijn of haar naam kon laten zetten.
Mijn ervaring is dat er vaak ook nog andere aspecten relevant kunnen zijn, die u niet noemt. Zoals de inhoud van een testament of codicil. Of bepaalde nieuwe regels van de gemeente. En of er bijvoorbeeld personen zijn die kunnen getuigen wat uw grootouders graag gehad zouden willen hebben.
Daarnaast is het ook nog eens zo dat een advocaat of adviseur - los van de rechten en plichten - een bepaalde druk in een zaak kan uitoefenen, waardoor uw tante op haar besluit zou kunnen terugkomen. Of dat dit kansrijk is en effectief kan zijn, is helemaal niet in te schatten als je de mensen en de situatie niet beter kent.

Voorts hangt er ook simpelweg een prijskaartje aan. Om een advocaat of juridisch adviseur voor een zaak als deze in te schakelen kost geld. Hoe ver kunnen of willen uw ouders of u daarin gaan?

Kortom, allemaal aspecten die van een afstand niet in te schatten zijn. Het is in ieder geval wel zo dat er niet een-twee-drie een simpele oplossing op de plank ligt.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder