Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overschrijving grafrecht (zus 'neemt' graf en weigert begraving andere zus)


4 januari 2005

Vraag nummer: 3581  (oude nummer: 5298)

mijn moeder heeft als laatste wens te kennen gegeven om in het graf van haar ouders begraven te worden,dat kon in 2002 heb ik navraag bij de gemeente Zwolle gedaan.Ik heb toen contact gezocht met haar jongere zus,zij had toen geen bezwaar.Nu is haar man overleden en wil zij ineens niet meer dat mijn moeder in het graf van haar ouders begraven wordt. Zij heeft bij de gemeente een formulier ingevuld dat zij nu "de baas" is over het graf,dat afgekocht was door mijn oma,zonder toestemming te vragen aan mijn moeder die helaas nu dement is, mijn vader leeft nog wel.Ik heb het gevoel voor mijn moeder op te komen,nu zij dat zelf niet meer kan.Weet u een oplossing?Bij voorbaat dank.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan helaas in zo'n zaak geen advies geven. Zo'n concrete vraag is vaak te complex. Ik moet dan eerst o.a. weten wat precies de aard van het grafrecht is, voor hoeveel jaren kosten zijn afgekocht, op wiens naam het graf het laatst stond en wat de voorwaarden in de beheersverordening waren. Dan pas weet ik wat de rechten en plichten rond het graf zijn en of iemand het op zijn of haar naam kon laten zetten.
Mijn ervaring is dat er vaak ook nog andere aspecten relevant kunnen zijn, die u niet noemt. Zoals de inhoud van een testament of codicil. Of bepaalde nieuwe regels van de gemeente. En of er bijvoorbeeld personen zijn die kunnen getuigen wat uw grootouders graag gehad zouden willen hebben.
Daarnaast is het ook nog eens zo dat een advocaat of adviseur - los van de rechten en plichten - een bepaalde druk in een zaak kan uitoefenen, waardoor uw tante op haar besluit zou kunnen terugkomen. Of dat dit kansrijk is en effectief kan zijn, is helemaal niet in te schatten als je de mensen en de situatie niet beter kent.

Voorts hangt er ook simpelweg een prijskaartje aan. Om een advocaat of juridisch adviseur voor een zaak als deze in te schakelen kost geld. Hoe ver kunnen of willen uw ouders of u daarin gaan?

Kortom, allemaal aspecten die van een afstand niet in te schatten zijn. Het is in ieder geval wel zo dat er niet een-twee-drie een simpele oplossing op de plank ligt.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >