Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overnemen grafrechten (na vervallen graf 1-1-2008)


14 januari 2008

Vraag nummer: 5119  (oude nummer: 10099)

Februari 2007 is de rechthebbende aangeschreven over de afloop van de termijn per 1 januari 2008. Hierop heeft rechthebbende het bijbehorende formulier retour gestuurd en daarop aangegeven het recht niet te willen verlengen. Hiervan is in december jl. een bevestiging gestuurd. Rechthebbende heeft dit besluit genomen in overleg met de familie. Nu is er een spijtoptant in de familie. Het familielid wil het graf toch behouden. Het recht is per 1 januari 2008 aan de gemeente vervallen, dus kan de gemeente het graf, zonder toestemming van de eerdere rechthebbende op naam stellen van het andere familielid. Moet het graf opnieuw voor 20 jaar uitgegeven worden, of kan de gebruikelijke verlenging van 10 jaar aangehouden worden? De eerste rechthebbende is van het verzoek van het familielid op de hoogte en wenst een schriftelijke reactie, omdat hij wil weten wat het recht van de gemeente is.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als de (eerdere) rechthebbende het grafrecht niet heeft over laten schrijven op een andere familielid en de datum van 1 januari 2008 verlopen is, is het grafrecht vervallen.

Als zich nadien een belangstellender meldt om het graf in stand te houden, kan de gemeente niet anders dan het graf als een nieuw graf voor 20 jaar uitgeven. Er is uiteraard geen toestemming van de vorige rechthebbende nodig.
Verlengen met 10 jaar kan/mag niet meer, dan had men zich vorig jaar maar eerder moeten melden. Verlengen kan alleen direct aansluitend op een lopende termijn. Maar de lopende termijn is 1-1-2008 beƫindigd.

Dat is natuurlijk wel formeel geredeneerd. Vervelend, als de datum van 1-1-2008 net verlopen is en men het graf slechts voor 10 jaar wil verlengen.
Ik zou misschien als gemeente mijn hand over het hart halen, als de vroegere rechthebbende alsnog het grafrecht laat overschrijven op naam van dat famillielid per 1-1-2008. Dan kan er met 10 jaar verlengd worden. Maar aan zo'n correctie van het eerdere besluit om niet te verlengen zou ik de voorwaarde verbinden dat het dan nog deze maand gebeurt. Het schept vervelende precedenten en straks komt iemand die na 2 maanden iets anders wil, of die na 4 maanden iets anders wil. Dat moet je natuurlijk gewoon niet hebben. De familie heeft een jaar de tijd gehad om er over na te denken en er moet een keer een grens worden gesteld.
Als de vroegere rechthebbende het graf niet wil laten overboeken, is het niet mogelijk om een ander het graf voor 10 jaar te laten verlengen. Dan is alleen een nieuwe uitgifte voor 20 jaar mogelijk.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---
Een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans sinds augustus vorig jaar mijn ervaring, tot op de dag van vandaag. (Zie vraag 9718). Mijn kantoor staat na 5 maanden nog altijd onder een verkeerd nummer in de telefoongids. Bellen, schrijven, faxen, niets helpt. Het wordt weer tijd voor een kort geding, net als toen ik in oktober de aansluiting door KPN met een rechtszaak heb moeten afdwingen. Maar er staat altijd nog een fout nummer in de telefoongids. Zie voor het juiste adres en telefoonnummer de Adressengids van deze site.

En dan heb ik het nog niet over de verkeerde facturen van KPN. Al maanden lang op een verkeerde naam, nog steeds naar een oud adres, plotseling is het abonnement eenzijdig verwijzigd, verkeerde bedrag, etc. etc. En niemand reageert op klachten daarover.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE