Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overnemen graf dat terug is gegeven


29 december 2016

Vraag nummer: 48782

Geachte,
Ik heb een vraag over het overnemen van een graf. Het gaat om de RK begraafplaats Xxxx te Yyyyy. Mijn moeder heeft het graf terug gegeven terwijl er tot 2021 is betaald . Kan ik dat overnemen. Met vriendelijke groet Esther blaauw

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Volgens het beheersreglement van de begraafplaats uit 2002 dat ik in mijn archief heb, heeft een rechthebbende op een graf geen recht om een graf te laten ruimen. Dat is een bevoegdheid van de beheerder van de begraafplaats, als er geen grafrechten op het graf meer rusten.

Als uw moeder het graf heeft teruggegeven aan de begraafplaats, ofwel afstand heeft gedaan van het graf, heeft zij geen zeggenschap over het graf meer. Zij is dan geen rechthebbende meer. Uw moeder hoeft dan ook geen toestemming te geven om het graf op uw naam te laten zetten.
Sterker, zij kan niet eens toestemming geven, want zij heeft geen zeggenschap meer.

De begraafplaatshouder kan het graf meteen op uw naam zetten. Het hangt dan een beetje van de coulance van de begraafplaats af of men het graf aan u uitgeeft als een nieuw graf voor de volle eerste termijn van 20 jaar, waar u dan natuurlijk ook voor moet betalen. Dan wel dat men u nog die resterende 4 jaar (tot 2021) cadeau doet, door het graf aan u uit te geven voor die 4 jaar, of meteen voor 24 jaar. Maar u bent daarbij afhankelijk van wat de begraafplaats aanbiedt. U hebt nergens recht op, alleen op een termijn van 20 jaar die dan nu, zeg per 1 januari 2017, ingaat. Als u die 4 jaar 'cadeau' krijgt, is het echt een cadeautje.

Vergelijk ook soortgelijke vragen in de subrubriek 'Graf overschrijven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE