Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opvragen/opslaan resten voor familiegraf


30 augustus 2016

Vraag nummer: 47148

Geachte heer van der Putten,

Wij hebben een familiegraf dat momenteel vol is. Het is de bedoeling dat dit wordt uitgebreid, zodat er plaats komt voor andere familieleden. Nu wil het geval dat er een aantal graven periode (1880-1910) zijn waarvan de grafrechten zijn vervallen aan de gemeente, maar nog niet zijn geruimd. De verwachting van de gemeente is echter dat dit op ieder moment kan plaats vinden. Het heeft niet de voorkeur de grafrechten aan te kopen.

Ik vraag mij af of het mogelijk is of de stoffelijke overschotten ergens (tijdelijk) kunnen en mogen worden opgeslagen tot ze worden verhuisd naar het familiegraf.

In afwachting van uw reactie, waarvoor bij voorbaat dank,

D. van Voorst

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ja, het is mogelijk om stoffelijke overschotten tijdelijk ergens op te slaan. Maar dat kan alleen op voorwaarden van en onder supervisie van de beheerder van een begraafplaats.
Maar het is wel de vraag of de houder van de begraafplaats daar toe bereid is als het gaat om stoffelijke resten uit graven waarvan de rechten verlopen zijn.
Ik ken voorbeelden van stoffelijke resten die tijdelijk in een lege grafkelder werden geborgen omdat de kelder waar ze eigenlijk in begraven waren, gerestaureerd werd. Dat is dan een beslissing en bevoegdheid van de houder van de begraafplaats. Maar de begraafplaats hoeft niet zonder dat er een vergoeding in de vorm van grafrechten o.i.d. tegenover staat, stoffelijke resten ergens op te slaan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE