Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Oplossing onderhoud en verlenging graf?


28 februari 2006

Vraag nummer: 4303  (oude nummer: 7580)

Geachte heer Van der Putten,
Als executeur heb ik voor onderhoud en verlenging geld op een spaarrekening staan. Ik zoek een oplossing voor na mijn overlijden. Zodat een ander familielid, die de houder van de graven is, deze gelden hiervoor kan gebruiken (zonder ze op een rekening op zijn naam te hebben)

Antwoord:

Geachte heer,

Er is een eenvoudige oplossing. Zal ik u zo noemen.
Maar ik ben eerst even nieuwsgierig.
Hebt u dat geld voor onderhoud en verlenging op een rekening op uw eigen naam staan, of een rekening op naam van de erven of iets dergelijks? Ik weet uit eigen ervaring dat de Postbank en andere banken willen dat een rekening op naam van de erven slechts een beperkte tijd, liefst minder dan een jaar, blijft bestaan. Men kan natuurlijk op eigen naam een eigen spaarrekening openen. U weet dan zelf wel waar dat geld voor bestemd is en daar naar handelen en er geen 'leuke dingen' voor kopen. Maar dat kan toch problemen opleveren. De rekening op uw eigen naam moet u meerekenen voor de belastingaangifte. De bank geeft de gegevens ook als zodanig door aan de belastingdienst. U moet in principe ook elke jaar 1,2% vermogensrendementsbelasting over het bedrag betalen, als u met uw spaargeld boven een drempel uitkomt.
U hebt het voor een oplossing voor na uw overlijden, maar daar hebt u niets meer over te zeggen. Na uw overlijden valt het geld gewoon in uw eigen nalatenschap en kunnen uw erfgenamen het naar eigen goeddunken verdelen. Na betaling van successierechten, als het een forse erfenis is.
En ik weet niet of u gehuwd bent, maar als dat in gemeenschap van goederen is en u wellicht onverhoopt zou scheiden, is het geld voor de helft gewoon van uw partner.
Dat zijn zo de haken en ogen van geld voor een bepaald doel op een eigen spaarrekening.

Als een ander familielid een rekening op zijn naam zou hebben, zouden voor hem of haar natuurlijk precies dezelfde problemen kunnen opdoemen: belastingen, scheiding en successierechten. En hoe weet men dat een later familielid of diens erfgenaam het geld later niet liever aan wat anders dan aan het graf besteedt?

De oplossing is om voor het onderhoud en de verlenging van het graf een deposito te openen bij de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl). Dan is het geld uit de eigen middelen, hoeft er niet jaarlijks belasting over te worden betaald, kan het niet in een boedelscheiding van een echtscheiding of een nalatenschap vallen, en kunnen er harde afspraken worden gemaakt over de bestemming van het geld. Namelijk alleen voor het graf, tot het deposito geheel verbruikt is. De Stichting Grafzorg Nederland is bij mijn weten de enige landelijk werkende instelling voor dit doel.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE