Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Openstaande kosten (van overleden moeder) voor algemeen onderhoud


3 januari 2009

Vraag nummer: 6039  (oude nummer: 12061)

Mijn moeder is 3 juni 2008 overleden.Nu kreeg ik een rekening voor verlenging grafrecht en onderhoudskosten voor een termijn van 20 jaar.Er is nij niet gevraagt of ik het hier mee eens was.Mijn moeder heeft ons niet zo fraai achtergelaten en we zijn naar de rechtbank geweest.Nu blijkt dat er ook nog een rekening open staat van de afgelopen 8jaar voor het onderhoud.Heb dit aangegeven maar er werd gezegt dat ik deze rekening van die 8 jaar moet gaan betalen.Hij zei dat hij mijn moeder niet kon vinden om haar aan te spreken over de openstaande rekening.Dit is gek want moeder is wel verhuist maar wel in de zelfde gemeente gebleven.Zijn wij nu verplicht om dit achterstallige te gaan betalen.XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als erfgenamen van uw moeder zijn u en uw eventuele broers en zusters aansprakelijk voor alle schulden van uw moeder. Een openstaande rekening voor onderhoud van de begraafplaats hoort daar dan ook bij.
Het kenmerk van een erfenis is dat er ook minder fraaie zaken toe behoren en dat niemand u hoeft te vragen of u het er wel of niet mee eens bent: u krijgt het gewoon op uw bord. Dat is het wettelijk systeem van erven: de erfgenamen krijgen niet alleen de lusten maar ook de lasten.

U kunt wellicht onder deze kosten uit komen als u de erfenis verwerpt.
Maar wellicht wil of kan de gemeente u toch aanspreken als u de nieuwe rechthebbende bent van het graf, ten aanzien waarvan deze kosten nog open staan. Of de gemeente dan nog een openstaande rekening kan innen, is twijfelachtig als u de erfenis verworpen hebt. Men zal de onderhoudskosten hebben opgelegd bij wijze van aanslag als een gemeentelijke belasting. De belastingplichtige was dan uw moeder. Een nieuwe rechthebbende op het graf heeft met (belasting)aanslagen voor vroegere rechthebbenden meestal niets te maken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >